Välkommen till vetenskapsfestivalen 2025! Vill du gå på föreläsning och lära dig mer om AI, se in i framtiden eller se stand-up? Allt det och mycket mer finns i årets program. Här har vi samlat sånt som kan vara bra att veta inför festivalen och svar på vanliga frågor. I programmet för allmänheten är allt gratis och öppet för alla!

När är festivalen?

Programmet för alla pågår den 1–6 april. Öppet för alla och helt gratis!

Programmet för skolklasser pågår den 1–11 april. I Skolprogrammet förhandsbokar lärare plats för sina klasser.

Vad kostar det?

Publika programmet är helt gratis, alla är välkomna.

Här kan du läsa om bokning och betalning för skolor.

Var är festivalen?

På många olika platser i och runt om i Göteborg! Totalt runt 30 stycken, du kan enkelt se vilka genom att filtrera på plats i programmet. Vid varje programpunkt finns adress och länk till karta. Här hittar du korta beskrivningar av plasterna där vi har mest program.

Vetenskapsfestivalens arena i Nordstan.

Nordstan

Mitt i Nordstans köpcenter finns Vetenskapsfestivalen. På ytan i Nordstan finns en scen och en workshopyta. Här kan du ta del av kortare föreläsningar och samtal på scenen eller prova på något. På Nordstans scen kan du bland annat ta del av:

Vad du kan göra på workshoparenan varierar mellan dagarna men det finns alltid något spännande att testa i Nordstan. Exempelvis kan du lära dig mer om fullkorn, uppleva hur det är att vara flykting genom VR, göra eget tångsalt eller lära dig mer om vad du absolut inte ska göra när du restaurerar något.

Trappscenen på Stadsbiblioteket.

Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket vid Götaplatsen har vi program på tre olika platser, den stora trappscenen som finns nära huvudingången till biblioteket, i hörsalen en trappa ner från entréplan och i utställningshallen på entréplan som ligger i hörnet av biblioteket som vetter mot Götaplatsen.

Trappscenen

Här tar du del av spännande samtal och engagerande föreläsningar. Några exempel är:

  • Vad finns i människans framtid? där Jonna Bornemark och Anders Sandberg pratar om människans framtid utifrån långsiktiga perspektiv.
  • Mars svindlande landskap Mars är den mest jordlika planeten i solsystemet med en historia som vittnar om floder och sjöar. De är viktiga resurser för framtida bemannade missioner och utgör potentiellt beboliga miljöer.
  • Framtiden som vara. Vems framtidsbild vinner? Vilka framtidsbilder är gångbara idag? Vems visioner om framtiden får genomslag i dagens politik?

Hörsalen

Här kan du ta del av föreläsningar, samtal och filmvisning.

  • Vår framtid med AI Om AI-utvecklingen, dess möjligheter och risker, och hur vi styr den i gynnsam riktning.

Utställningshallen

Här finns vårt Litterära laboratorium. Där kan du närma dig årets tema Framtider med hjälp av kultur och litteratur. Laboratoriet bjuder in dig som besökare att tillsammans med andra resonera, läsa och skapa med utgångspunkt i temat. Här kan du läsa texter som berör framtiden i grupp med hjälp av Shared readingmetoden, lära dig mer om hur serier kan användas som ett verktyg för att berätta om vetenskap eller att våga ifrågasätta din egen ståndpunkt.

Contrast Public House

På pubben Contrast Public House på Tredje Långgatan har vi i år ett spännande program på kvällstid. Här är festivalens vattenhål där du kan träffa andra festivalbesökare, quiza eller se stand-up.

  • Oslipat Standup om apokalypser Standup möter forskning i en unik föreställning med plats för skratt och eftertanke. Med komikerna: Evelyn Mok, Ahmed Berhan, Johannes Finnlaugsson, Filip Hjelmér och Catrin Mårtensson samt forskarna Anna Davour, Filosofie doktor och Yaffa Epstein, Universitetslektor i miljörätt, Uppsala univeristet.
  • Rymdsport – fantastiska fantasier eller framtida faktum? Hisnande och kul samtal för alla rymd- och sportintresserade som vill förstå mer om fysik med Christian Olsson, Journalist och programledare, Sveriges Radio och Maria Sundin, Docent i teoretisk fysik och astrofysiker, Göteborgs universitet.
  • A Better Tomorrow – En Bättre Morgondag Kortfilm & forskarsamtal med tema miljö, jämställdhet och filosofi.
Experimentverkstaden är en perfekt plats för alla nyfikna som gillar att prova på kul vetenskap.

Frihamnen

Under helgen den 5–6 april har vi mycket program i Frihamnen, en självklar plats för alla familjer. Här kan du besöka Experimentverkstaden, Omställningslabbet och Flytevi. På plats finns också två foodtrucks.

Skagerak, Göteborg universitet forskningsfartyg lägger även i år till i Frihamnen.

Måste jag boka biljett?

I Publika programmet behöver du oftast ingen biljett – först till kvarn gäller. Några undantag finns.

Behöver du biljett så står det tydligt i programpunkten. För några programpunkter bokar du biljett i förväg och för några delar vi ut biljett på plats (oftast 30 minuter innan start). Alla biljetter är gratis.

Skolprogrammet bokas i förväg.

Hur planerar jag mitt besök?

Programmet är stort och kan vara svårt att få en bra överblick. Bara i programmet för alla finns över 240 programpunkter. Det är lättast att få överblick genom att ta del av vårt program på webben. Där kan du filtrera på exempelvis plats, datum eller ämnesområde. Du kan också söka på titel eller medverkande.

På vår webb kan du hjärtmarkera så att dina favoriter sparas. Om du vill kunna se dina favoriter i fler olika webbläsare eller enheter behöver du skapa ett konto.

Vill du har ett tryckt program så finns det att hämta på biblioteken i Göteborg och på turistbyrån på Kungsportsplatsen.

Vetenskapsfestivalens programblad finns på biblioteken i Göteborg.

Jag gillar att besöka hemliga platser, vad ska jag göra då på festivalen?

Då ska du besöka magasinsvisningarna Göteborgs Naturhistoriska museum, lära dig mer om kvantdatorer på Chalmers eller gå en guidad visning på Göteborgs universitets toppmoderna forskningsfartyg Skagerak.

Hur många robotar deltar i festivalen?

Det är svårt att säga exakt hur många men det finns en hel del. Du kan bland annat träffa den social roboten Furhat eller se robotarna göra upp i Robot-SM 2025.

Hur många medverkar i festivalen?

Det är många som är med och gör Vetenskapsfestivalen möjlig. I år är det runt 430 personer och över 60 organisationer som är med i våra program.

Jag har frågor som jag inte hittar svaret på, vad gör jag?

Skicka ett mejl till vetenskapsfestivalen@goteborg.com så svarar vi så snart vi kan.

Vem ligger bakom Vetenskapsfestivalen?

Vetenskapsfestivalen huvudmän är Chalmers, Göteborgs Stad, Göteborgs universitet, Näringslivsgruppen Göteborg & Co, Vetenskapsrådet och Västra Götalandsregionen. Här kan du se festivalens huvudmän och partner. Vetenskapsfestivalen projektleds av Göteborg & Co.