Borde politiken få oss att äta mindre kött? 

Föreläsning: Hälso- och miljökonsekvenser av rött kött, hur skulle skatter och subventioner kunna användas?

Läs mer

Stadsbiblioteket

15:45 - 16:45, fre. 4 apr.

Avgift

Beskrivning

Forskningen varnar för inverkan på hälsa och klimat samtidigt som regeringen vill öka animalieproduktionen. Vilka är de vanligaste argumenten för och emot en köttskatt som har förekommit i debatten de senaste åren? Hur stämmer de med aktuell statistik och forskning?

Nu växer diskussionen om en matskatteväxling – att skatter justeras för att främja hållbara matvanor, exempelvis genom att sänka skatten på hälsosam mat, och höja den på klimatbelastande livsmedel, utan att den genomsnittliga matkassen blir dyrare. Är det en smart lösning för folkhälsan och planeten, eller ett dråpslag mot bönder och svensk självförsörjning?

Välkommen till ett föredrag och ett efterföljande samtal om detta. 

Medverkande

Jörgen Larsson, Senior Forskare, Fysisk resursteori, Chalmers