
Beskrivning
Vi har idag nått gränserna för hur lite av Sveriges sillfångster som blir mat. Nya vägar måste därför utvecklas så att mer av denna historiskt viktiga och värdefulla råvara hamnar på våra tallrikar. Såväl hotande kriser som ett pågående ”proteinskifte” motiverar starkt att vi breddar gränserna för vår sjömatskonsumption så den sträcker sig bortanför portionspackad norsk laxfilé. Här får du lära dig om ny teknik som gör klimatsmarta livsmedelsprodukter från sillens alla delar. Visste du tex. att problem med härskning kan motverkas med antioxidantrika pressrester från svensk juiceindustri?
Smakprov utlovas.
Medverkande
Ingrid Undeland, Professor, Biologi och Bioteknik, Livsmedelsvetenskap, Chalmers;
Jingnan Zhang, Doktorand, Department of Biology and Biological Engineering, Division of Food and Nutrition Science, Chalmers;
John Axelsson, Doktorand, Biologi och Bioteknik, Chalmers;
Dan Börjesson, Säljare, Marknad, Pelagic Seafood Sweden AB
Ämnen
De stora frågorna
Djur, jord och rymd
Hälsa och ohälsa
Nyckelord
Föreläsning