Beskrivning
Det finns mer än ett sätt att odla sjömat på. I föreläsningen får du lära dig om så kallad samodling av marina organismer. Det innebär att flera olika arter odlas ihop, antingen i samma eller anslutande vattensystem. Vid samodling tar en art hand om den överblivna näringen från annan. Det kan vara till exempel en hummer som äter kvarlämnad pellets från en regnbåge, en blåmussla som filtrerar partiklar från en torsk, eller varför inte alla på en gång? Samodling kan förbättra både den ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarheten av vattenbruk.
Denna programpunkt är en del av paketet 5-rätters smakmeny med miljösmart sjömat.
Medverkande
Marica Andersson, Doktorand, BLÅ MAT & SWEMARC, Inst. för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet.
Ämnen
De stora frågorna
Djur, jord och rymd
Samtid och samhälle
Teknik och framtid
Nyckelord
Föreläsning