Beskrivning
Tillsammans kommer vi att utforska hur mat- och marinavfall påverkar miljön, och lära oss om roliga strategier för att minska och återanvända det. Workshopen innehåller spännande aktiviteter, alla med samma mål: att förvandla matavfall till något extraordinärt.
Workshopen är indelad i fyra stationer med olika aktiviteter och eleverna kommer få delta i alla:
1) Från avfall till naturliga färger:
Eleverna får fram naturliga färgämnen genom att koka matsidoströmmar, som rödkål eller lökskal, i vatten för att skapa pigmentlösningar. Med dessa extrakt kommer de att experimentera med pH-förändringar genom att tillsätta syror (t ex ättika) och baser (t ex bikarbonat) för att observera levande färgförvandlingar. För att uppmuntra kreativitet kommer barnen att använda färgerna för att färga små tygbitar och skapa unika kreationer genom att spraya syror eller baser på det färgade tyget, vilket liknar en färgglad batik. Tygerna kan prydas med festivalens och Chalmers logotyper och bli ett minne för barnen. Denna aktivitet introducerar grundläggande kemi på ett engagerande och säkert sätt och inspirerar barn att omfamna hållbarhet genom roliga, praktiska aktiviteter.
2) Från avfall till bioplast:
Denna aktivitet engagerar barnen i att omvandla fruktskal eller gammalt bröd till biologiskt nedbrytbar plast. Fruktskal eller bröd bearbetas till en stärkelse- eller pektinrik deg genom mixning och upphettning, som sedan kombineras med glycerin och ättika för att skapa ett flexibelt bioplastmaterial. Genom praktiska steg får barnen utforska biopolymerers egenskaper och lära sig hur de kan användas som ett hållbart alternativ till traditionell plast. Barnen kan forma, färga och klippa bioplasten till olika former samtidigt som de lär sig om vikten av miljövänliga innovationer och biopolymerernas vetenskap.
3) Från avfall till mat och foder:
I denna aktivitet kommer barn att lära sig hur insekter kan födas upp på organiskt avfall och omvandlas till proteinbaserad mat för människor eller djur via en videopresentation.
Vi utforskar varför insekter anses vara "supermat" genom att visa på deras högkvalitativa protein och hur de kräver färre resurser att odla än traditionell boskap.
Genom praktisk observation får barnen se hur insekter fungerar som små "bioreaktorer", som återvinner matavfall och producerar högvärdiga näringsämnen och föreningar.
Dessutom visas hur biopolymerer kan utvinnas från insekter och användas i tillverkningen av bioplast. Denna roliga och pedagogiska aktivitet visar hur insekter kan vara en del av en hållbar lösning för att föda världen!
4) Från avfall till egenvård:
Skapa din egen algtvål! I denna praktiska workshop får barn förvandla alger, som ofta betraktas som marina avfall, till närande egenvårdsprodukter. Med naturliga ingredienser och formar med havstema lär de sig hur marina resurser kan omvandlas till miljövänliga produkter. Denna roliga aktivitet lyfter fram värdet av alger inom hållbar hudvård och främjar en renare framtid, där deltagarna får med sig en unik, handgjord skapelse hem.
Aktiviteterna behandlar framförallt följande centrala innehållet i kursplanen:
– Människans beroende av och påverkan på naturen med koppling till naturbruk, hållbar utveckling och ekosystemtjänster.
– Naturen som resurs och vårt ansvar när vi nyttjar den.
Lärarna får i förväg en presentation av experimenten som eleverna kommer att genomföra och hur det stämmer överens med det centrala innehållet. Efter workshopen erbjuds eleverna ett quiz som visar på hur mycket de lärt sig av innehållet.
Medverkande
Amparo Jimenez Quero, Prof, och Rodrigo Oliver, Postdoc, Bioteknik, Chalmers
Övrigt
Denna aktivitet tar upp till 30 elever per tillfälle.
Rullstolsanpassat
Ämnen
Biologi
Kemi
Målgrupp
Skolår 4-6
Nyckelord
Film
Laborera
Quiz
Samarbeta
Samtala & fråga
Platser
Göteborgs universitet, Pedagogen
Västra Hamngatan 25, 411 17 Göteborg.