Ännu en dag när vetenskapen får ta plats i Göteborg! Idag kan du lära dig om hållbart mode, samtala om kärlek och demokrati eller varför inte lyssna på en blodig historia?

Hållbart mode – en hel vetenskap

Visste du att 80 procent av ett plaggs klimatpåverkan sker under produktionen? Hos oss får du lära dig mer om hur du kan förlänga livet på dina kläder och konsumera mer hållbart.

Vi ger dig praktiska tips om klädvård, lär dig prioritera för en hållbar garderob med hjälp av konsumtionspyramiden och inspirerar dig att få ut mer av det du redan har!

Nordstan, 10:00 – 20:00, tor. 3 apr.

Konsten att vara mänsklig

Empati och samförstånd är grunden för både kärlek och demokratiska processer. Men vad betyder det att vara mänsklig? Och varför är både kärleken och demokratin i ett krisläge idag?

Ulf Bjereld och Emma Engdahl samtalar om människans sårbarhet och empati med utgångspunkt från Emma Engdahls nya bok ”Konsten att vara mänsklig. En essä om längtan efter kärlek och demokrati”.

Stadsbiblioteket, 17:00 – 17:45, tor. 3 apr.

Matematisk afton

Festivalklassikern Matematisk afton är det av en anledning. Följ med på fem spännande föreläsningar om bland annat matematisk modellering av celler och om AI kan vara medveten.

Chalmers, Campus Johanneberg, 17:30 – 20:00, tor. 3 april

Lyssna på en blodig historia!

Utställningen handlar om blodtransfusionen historia som sträcker sig från över flera århundraden. Den handlar framför allt om konsten att överföra blod men tar även upp blod som symbol, tro och magi. Utställningen är ett samarbete mellan Medicinhistoriska museet och Geblod. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller!

Medicinhistoriska Museet, 15:00 – 15:30 och 17:00 – 17:30, tor. 3 apr.

Vad kan poesi betyda för hälsan i framtiden?

Hur påverkar slitsamma bilder av idealtillstånd, dagsaktuella utmaningar, ohälsa och klimathot hur vi förhåller oss till livet? Anders Rosengren, läkare och professor, har utforskat gläntans betydelse. Med hjälp av krumsprång i olika tanketraditioner, litteratur och poesi frågar han sig: Vad innebär det att vara människa? Hur uppfattar och hanterar vi hälsa? I samtal med prästen Birgitta Westlin utforskar han aktuell medicinsk kunskap, beprövad erfarenhet och vetenskapliga upptäckter. Hur kan en kombination av poesi och medicinvetenskaper bidra till tillvaron nu och i framtiden?

Stadsbiblioteket, 18:30 – 19:30, tor. 3 apr.