Temat för den tjugoåttonde Internationella Vetenskapsfestivalen var Vågor. I programmet avhandlades allt ifrån vågkraft till valvågor. Tillsammans med hundratals medverkande erbjöd festivalen ett spännande program för alla åldrar under tolv dagar, i Göteborg och digitalt. På bilden ser du en av årets populära aktiviteter, Simma med valar på Valhallabadet där besökarna fick uppleva ett korallrev genom vatten-VR i 25-metersbasängen. I rapporten kan du läsa mer om festivalen.

Vetenskapsfestivalen är en speciell plats. Två veckor varje år samlas forskare och experter från hela landet och från resten av världen för att dela med sig av sin kunskap. Dessutom redo att svara på frågor och diskutera funderingar med besökare i alla åldrar. Alla våra medverkande, i år drygt 560 personer gör att vi kan visa hur roligt, spännande och intressant vetenskap är. Med 78 unika aktiviteter (med flera aktivitetstillfällen) i Skolprogrammet och 218 programpunkter i Publika programmet har våra målgrupper möjlighet att välja just det de är intresserade av.

40 300

Antal besök på Vetenskapsfestivalen 2024

18 800

Besök i Publika programmet

21 500

Besök i Skolprogrammet och Lärarprogrammet

Åldersfördelningen bland besökarna på Vetenskapsfestivalen 2024

I år gjordes totalt över 40 000 besök på Vetenskapsfestivalen. ­Ungefär hälften i Skolprogrammet och den ­andra hälften i Publika programmet. Besökarna är mycket positiva till evenemanget. Både Publika programmet och Skolpogrammet får i ­besöksundersökningen och utvärderingen 5,9 på en 7-gradig skala. Även trovärdigheten får bra siffror i utvärderingen och hela 96 procent av besökarna tycker att Vetenskapsfestivalen är en trovärdig förmedlare av kunskap.

Vi såg också en ökning av antalet fysiska beök i programmet för allmänheten, i år var det 2 700 fler besök jämfört med 2023. Även i Experimentverkstaden ser vi en positiv trend. Där hade vi i år besöksrekord med totalt 9 200 besök, inräknat en välbesökt helg för allmänheten. Siffrorna i rapporten kommer ifrån besöksundersökningar för de olika programmen, publikwwräkning och medverkandeundersökning.

Vi inspirerar också till att söka mer kunskap vilket får 5,7 på en 7-gradig skala när man frågar unga vuxna (16-29 år) i Publika programmet. I Skolprogrammets utvärdering är siffran 6,5 för ”Vetenskaps­festivalen bidrar till att öka ungas intresse för vetenskap”

Hållbarhet och tillgänglighet

Vetenskapsfestivalen har även i år blivit hållbarhetsdiplomerad enligt SUSA sustainable standards metod för hållbara event. Festivalen fick godkänt på samtliga arenor och fina omdömen.

Följande fina omdöme fanns med i revisionsrapporten:

”…Det råder ett stort engagemang kring evenemanget och hållbarhetsfokuset genomsyrar samtliga reviderade delar. Intervjuer med medarbetare visar på mycket god kunskap och medvetenhet gällande kopplingen mellan hållbarhet och evenemangets programpunkter. Även intervjuade utställare och föreläsare gör kopplingen både direkt, och indirekt vilket är positivt…”

Vi fortsätter att utmana oss och våra medverkande och inspirera våra deltagare genom åtgärder och anpassningar inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet med koppling till agenda 2030.

Spridning över landet, besök på Vetenskapsfestivalen 2024.

God utbildning för alla

Globala målen, mål 4, God utbildning för alla är det som har starkast koppling till Vetenskapsfestivalen och social hållbarhet är kärnan i festivalens hållbarhetsarbete. Vårt syfte är att skapa positiva attityder till forskning och vetenskap och uppmuntra till högre studier och vår verksamhetsidé är att skapa mötesplatser och kommunicera vetenskap lättillgängligt och kreativt. Festivalens vision är att skapa världens bästa och roligaste mötesplats för forskare, skola och allmänhet och våra ledord, trovärdighet, kreativitet, hållbarhet och tillgänglighet finns med oss i allt vi gör.

Vi arbetar ständigt för att göra festivalen ännu mer tillgänglig och inkluderande och en av årets satsningar gjordes i Skolprogrammet där vi särskilt bjöd in skolor i socioekonomiskt utsatta områden i Göteborg som aldrig besökt festivalen. Vi skickade en inbjudan till 26 skolor med erbjudandet att besöka Experimentverkstaden kostnadsfritt. Även vår huvudpartner Volvokoncernen gjorde en satsning där de bjöd femteklassare från skolor i Biskopsgården kostnadsfritt till ett abonnerat pass i Experimentverkstaden. Tack vare dessa satsningar kom 493 elever till Experimentverkstaden i år.

Till Experimentverkstaden fortsätter vi också att bjuda in anpassad grundskola kostnadsfritt och i år såg vi en ökning av antalet besökare. 15 grupper besökte oss med 140 elever totalt. Experimentverkstaden erbjöd flera anpassade stationer där många sinnen används såsom doft, smak och känsel och vi hade en ny aktör på plats, ShareMusic & Performing arts, som arbetar för att tillgängliggöra musikskapande oavsett funktionsvariation.

Nya samarbeten

I år påbörjades ett samarbete med Passalen som bland annat hade några volontärer som bemannade våra arenor i Nordstan och Experimentverkstaden. Vi kunde också erbjuda konceptet Vetenskapsvän genom Passalen i år, där personer med funktionsvariationer kunde anmäla sig för att gå på festivalen tillsammans. Ungefrär 15 personer valde att besöka festivalen ihop med Passalen.

I Frågvis genomförde fyra unga intervjuer med forskare på Vetenskapsfestivalen scen.

I Publika programmet startades ett nytt projekt som vi kallar Frågvis, med syftet att stärka ungas röst. Personer mellan 16–26 år fick anmäla sitt intresse och fyra personer deltog i en utbildning med experter inom intervjuteknik. Under festivalen genomförde de var sin intervju med forskare på festivalens scen. Projektet var mycket uppskattat av både deltagare och forskare och kommer fortsätta nästa år.