Hur smakar sjöpungskräm? Ingår algchips i framtidens fredagsmys? Och vad vet du om fullkorn? Under Vetenskapsfestivalen, den 1–6 april, kan du upptäcka framtidens mat genom smakprovningar, utställningar och spännande samtal. Ta del av havets outnyttjade matresurser, diskutera framtiden för köttkonsumtionen eller lär dig hur du minskar matsvinnet i vardagen!

Under torsdagen på festivalen kan du dyka ner i fullkornets värld – smaka på olika produkter, testa dina fullkornskunskaper i en quiz och mycket mer! Läs mer om detta längre ner på sidan.

Oavsett om du är intresserad av hälsa, miljö eller nya smakupplevelser finns något för alla.

Borde politiken få oss att äta mindre kött?

Nu växer diskussionen om en matskatteväxling – att skatter justeras för att främja hållbara matvanor, exempelvis genom att sänka skatten på hälsosam mat, och höja den på klimatbelastande livsmedel, utan att den genomsnittliga matkassen blir dyrare. Är det en smart lösning för folkhälsan och planeten, eller ett dråpslag mot bönder och svensk självförsörjning?


Fre. 4 apr. 15:45 – 16:45
Stadsbiblioteket, Hörsalen

Framtidens mat odlas i hav – Ett okänt skafferi

Sjöpungskräm, gratinerad knivmussla eller algchips. Vi vill ta vara på outnyttjade marina resurser i våra kustvatten och skapa annorlunda matupplevelser. Framtidens mat, kan vara djur och alger som är vanliga men som vi inte är vana att äta och därför saknar ekonomiskt värde idag. Smakprov utlovas!


Fre. 4 april, 10:00 – 17:00
Lör. 5 apr, 10:00 – 16:00
Nordstan, Workshoparena

Vi lagar mat, tillsammans, utomhus, mitt i stan!

Svinnsmart matlagning under bar himmel! På Omställningslabbet i Frihamnen, en dynamisk mötesplats för hållbar omställning, öppnar nu “tillsammansköket” där du kan delta med dina kulinariska färdigheter, testa nya recept och aktivt bidra till att minska matsvinn genom att använda överskottet hemifrån.


Sön. 6 apr, 12:00 – 14:00
Frihamnen, Omställningslabbet och Flytevi

Framtidens mat odlas i hav – Upptäck svensk tång!

Följ med på en smakrik resa in i den svenska tångens värld! I vår utställning får du lära dig om hur tång odlas i Sverige, vilka sorter som är ätliga och hur de kan användas i matlagning. Upptäck kampanjen “Svensk tång i säsong” och få tips på hur du kan inkludera denna superråvara i din egen matlagning. Vi bjuder även på provsmakning – kom och inspireras till att smaka på havet!


Fre. 4 apr. 11:00 – 14:00
Nordstan, Workshoparena

Framtidens mat odlas i hav: Blå mat – framtidens mat från hav och sjö

Kom och prata med forskare om spännande och nya cirkulära lösningar – från vattenbrukssystem till nya arter att odla och hur vi kan utveckla nya sjömatsprodukter från arter och delar av fisken, som idag går till annat än mat

Fre. 4 apr. 10:00 – 17:00
Lör. 5 apr, 10:00 – 16:00
Nordstan, Workshoparena

Framtidens mat odlas i hav – Steg för steg

Hur kan vi odla sjömat hållbart och skapa mat för framtiden?

Följ med på en interaktiv demonstration där vi steg för steg bygger upp en blå åker på scen. Med hjälp av alger, musslor, fisk och sjögurkor visar vi hur olika arter kan samverka för att utveckla svenskt vattenbruk. Under berättelsens gång introduceras olika arter och deras roll i systemet.

Avslutningsvis får du smaka på framtidens blå mat – hållbar, näringsrik och full av möjligheter!

Fre. 4 apr. 12:00 – 13:00
Nordstan, Scenen

Fantastisk fakta om fullkorn

Torsdagen den 4 april blir arenan i Nordstan fylld med aktiviteter om fullkorn! Här kan du delta i intressanta workshops, föreläsningar och quiz om fullkornets klimat- och hälsofördelar. Du har dessutom chans att bli en “fullkornshjälte” och kamma hem ett fint pris med – ja du gissa rätt – fullkornsprodukter!

Aktiviteterna sträcker sig mellan 10:00-20:00.