I det Litterära laboratoriet i Stadsbibliotekets utställningshall kan du närma dig årets tema Framtider med hjälp av kultur och litteratur. Laboratoriet bjuder in dig som besökare att tillsammans med andra resonera, läsa och skapa med utgångspunkt i temat. Här kan du läsa texter som berör framtiden i grupp med hjälp av Shared readingmetoden, lära dig mer om hur serier kan användas som ett verktyg för att berätta om vetenskap eller att våga ifrågasätta din egen ståndpunkt.

Alla aktiviteterna i laboratoriet är gratis och öppet för alla. De flesta har en platsbegränsning, ingen föranmälan utan först till kvarn gäller.

Det goda livet i framtiden – Ting och grejer

Var med och prova en kreativt skapande övning där du får använda spekulativ fantasi. Syftet är att tillsammans fundera över vilken framtid vi vill skapa. Vad är viktigt att ta med till framtiden? Workshopen är ett exempel på kreativ metodik som syftar till att öppna fler framtida möjligheter.

Workshopen leds av litteraturvetaren Camilla Brudin Borg och Margareta Häggström, som arbetar med kreativ och estetisk undervisningspedagogik, GU.

Tisdag den 1 april, 15–17

Där världen kallas skog

Utforska texten “Där världen kallas skog” amerikanska författaren Ursula K. Le Guin med hjälp av Shared readingmetoden. Det innebär att en liten grupp människor träffas, läser högt och samtalar om det man läst. Träffarna leds av en utbildad läsledare. Samtalen utgår från texten, men shared reading uppmuntrar ett personligt sätt att möta litteraturen där den egna livserfarenheten bereds plats. Här utforskar vi temat framtiden med hjälp av Sci-fi.

Onsdag den 2 april, 18:30–19:45

Loving the futures we hate

Explore the fascinating world of dystopias, their history and evolution across literature, popular culture and political discourse. What exactly does the term dystopia mean and why do these bleak futures, often defined by oppression, control, and despair, captivate us so deeply?

From Orwell’s 1984 to The Hunger Games and Black Mirror, dystopian narratives reflect our fears, challenge our beliefs, and offer powerful commentary on contemporary society. Join us as we look through the veil of imagined dystopias and their enduring relevance in today’s world.

Torsdag den 3 april 18:15–19:00

Vetenskap + serier = sant

Anna Nordenstam, professor i Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och Yvette Gustafsson, serietecknare samtalar om hur serier och vetenskap passar ihop som handen i handsken. De frågar sig varför inte alla använder sig av serier för att kommunicera alltifrån humaniora till naturvetenskap.

Fredag den 4 april, 16–16:45

Framtiden – Hot och möjligheter i verkligheten och i litteraturen

”Hur skulle det vara att komma ur vintermörkret och kylan och möta en vår som är isande tyst? En vår utan fågelsång.” Den frågan ställer sig Rachel Carson i klassikern ”Tyst vår” från 1962, där hon skapar medvetenhet om vad människan håller på att göra med naturen och det är en mörk framtid som skissas.

Shared reading där vi läser och samtalar utifrån Carsons bok, ”De förlorade minnenas ö” av Yoko Ogawa, och Kallocain av Karin Boye. Samtalet leds av läsledaren Stefan Strömberg, författare och föreläsare.

Lördag den 5 april 12–13:30

Sokratiska samtal – verktyg för klokare framtid!

Sokratiska samtal handlar om att våga ifrågasätta sin egen ståndpunkt, att tillsammans med andra bygga argument på starkare fundament. Att nyttja varandras perspektiv och erfarenheter för att vinna nya insikter.

Efter en kort bakgrund så övar vi oss på enkelt (men svårt) lekfullt (men allvarligt) sätt att tänka utanför det givna, att inspireras och våga mötas i dialog. 

Lördag den 5 april 14–16

Berätta med serier – din framtid

Hur tänker du kring din egen framtid? När händer framtiden? Är den ljus eller mörk, dystopi eller utopi? Berätta i både text och bild med en serie i Seriefrämjandets öppna workshopyta. Sätt upp din serie på vår vägg och läs andras framtidsberättelser där.

Söndag den 6 april, 14–16