Vad händer om AI tar över undervisningen? Kan man uppgradera människan med hjälp av neuroteknik, och varför blir vi så fascinerade av dystopier – de värsta tänkbara framtidsscenarierna? Det är bara några av frågorna som lyfts i årets festival där flera programpunkter inspireras av temat; Framtider.

Följ med på en resa som sträcker sig från apokalyps till utopi där forskare och experter diskuterar framtidens utmaningar, möjligheter, och vilka vägval vi står inför. Delta i samtal, workshops och interaktiva föreläsningar och ta del av de mest aktuella diskussionerna om vad framtiden kan innebära för oss alla.


Guldkorn under temat Framtider

Framtider – en pop up-akademi

Hur kan vi föreställa oss olika framtider – vetenskapligt och konstnärligt, mellan tumme och pekfinger? Iscensatt akademi, mångvetenskaplig och multikonstnärlig. 18 forskare, författare, konstnärer och musiker, däribland Gabriela Pichler, Ingmar Skoog och Emma Engdahl samtalar.

2 april, 18.00–21.00

Hagateatern, Scenrummet

Humaniora och AI – Människa, maskin och mittemellan

Föreläsning/samtal: Hur gör man språkmodeller där datorernas kommunikation ska efterlikna mänskligt språk? Hur kan konst och fotografi hjälpa oss att förstå AI? Och vilken roll har AI i dagens ordboksarbete?

Under en fullspäckad eftermiddag möter du forskare inom humaniora som utvecklar, använder och problematiserar AI.

2 april, 16.00–19.00

Göteborgs universitet, Humanisten

Transhumanism, risker och verklighetens Scifi

Föreläsning: AI, neuroteknik och bioteknik; vi har allt fler kraftfulla nya teknologier med potential att förändra världen – och mänskligheten.Transhumanister välkomnar den möjligheten: äntligen kan vi börja bli det vi önskar oss! Men samma teknik har också risker. En föreläsning med Anders Sandberg, transhumanist och framtidsforskare Institutet för Framtidsstudier.

4 april, 18.00–18.30

Stadsbiblioteket, Trappscenen

Framtidens kunskap

Samtal: Digitaliseringen och AI-revolutionen sätter kunskap och kunskapande i ett nytt ljus. Intelligens kommer i många former, även i artificiell form. Utbildningsanordnare och studenter ställs inför nya krav. Rektorerna, Lars Strannegård och Malin Broberg, på Sveriges två största kunskapsbärande institutioner möts om framtidens kunskap.

3 april, 12.00–13.00

Stadsbiblioteket, Trappscenen

Ledarskap och framtidens tech

Föreläsning: Den digitala transformationen ställer stora krav på ledarskap och hållbara framtidsstrategier. Grundläggande antaganden om värdeskapande, tillit och Ai-drivna teknologier utmanas. Vad är socio-tekniska system?  Vad händer i teknologins forskningsfront?

Hör Robin Teigland är professor i strategi och digitalisering vid Chalmers Tekniska Högskola, ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

1 april, 12:00 – 12:45

Stadsbiblioteket, Trappscenen

Det goda livet i framtiden – Ting och grejer

Workshop: Var med och prova en kreativt skapande övning där du får använda spekulativ fantasi. Syftet är att tillsammans fundera över vilken framtid vi vill skapa. Vad är viktigt att ta med till framtiden? Workshopen är ett exempel på kreativ metodik som syftar till att öppna fler framtida möjligheter.

Först till kvarn, kom i god tid: max 30 personer.

1 april, 15:00 – 17:00

Stadsbiblioteket, Utställningshallen

Gigjobben och framtidens arbetsmarknad

Samtal: Gigarbeten blir allt vanligare, men vad innebär denna utveckling för arbetare och samhället? I detta samtal belyser forskare i filosofi, ekonomisk historia, sociologi och arbetsmedicin gigekonomins utmaningar för arbetare och samhället i stort.

1 april, 16:30 – 17:30

Stadsbiblioteket, Hörsalen

Mellan apokalyps och utopi – framtider då och nu

Samtal: Från religiösa visioner om världens slut till moderna politiska och vetenskapliga utopier – människor har alltid funderat på framtiden i termer av katastrof eller perfektion. Men varför tänker vi så? Hur har synen på framtiden format samhällen och maktstrukturer, både förr och nu?

2 april, 17:00 – 17:45

Stadsbiblioteket, Trappscenen

Loving the futures we hate

Litterärt Laboratorium: Explore the fascinating world of dystopias, their history and evolution across literature, popular culture and political discourse. What exactly does the term dystopia mean and why do these bleak futures, often defined by oppression, control, and despair, captivate us so deeply?

3 april, 18:15 – 19:00

Stadsbiblioteket, Utställningshallen

Framtiden som vara. Vems framtidsbild vinner?

Samtal: Med klimatkrisen gjorde ”framtiden” comeback i både politiskt och ekonomiskt språk. Men vilka framtidsbilder är gångbara idag? Vems visioner om framtiden får genomslag i dagens politik? I vilken mån är det som händer om hundra år en del av dagens verklighet? Vem vinner slaget om framtiden – och hur?

3 april, 19:00 – 19:50

Stadsbiblioteket, Trappscenen

Upptäck fler programpunkter i resten av vårt publika program!