
Vetenskapsfestivalen, den 1-6 april, ger dig tillfälle att upptäcka hållbarhet på ett inspirerande och spännande sätt, gratis och öppet för alla! Kom och ta del av diskussioner och samtal om hållbarhet från olika perspektiv. Allt från hur du skapa en hållbar garderob och konsumerar smartare till Göteborgs energiomställning och hur naturen kan hjälpa oss hitta kreativa lösningar. Här kommer några tips ur programmet!

Framtidsutopier + klimat = hopp?
Utopin är platsen för våra drömmar och ideal. Kan utopier om människans framtid vara vägen framåt i klimatkrisen? Vad händer när vi tar rygg på hoppet i stället för att låta känslor av hot och förlust ta över berättelsen och bilden av vår framtid? Går det då att konstruera en annan framtid?
1 april, 17:45 – 18:45
Stadsbiblioteket, Hörsalen

Trött på konsumtion?
Måste vi ha det så här? Nej! Lär dig om de bästa lokala alternativen till köp- och-släng-samhället och varför lösningarna är både nya och jättegamla samtidigt.
Ta gärna med något till gåvobordet och ta chansen att nätverka med likasinnade och bli en del av en växande folkrörelse.
6 april, 14:00-15:00
Frihamnen, Omställningslabbet.

Framtidens arbetsliv
Vår arbetsmarknad omformas snabbare än någonsin – men hur anpassar sig människor och företag? Kom och lyssna på ett samtal om allt från förändrade pensionsmönster och arbetskraftsbehov till hur vi förbereder oss för att byta karriär flera gånger under livet.
1 april, 16:00 – 16:45
Stadsbiblioteket, Trappscenen

Med andra medel
Är det naivt att vara pacifist? Finns det alternativ till krig och hur skulle en väg mot en fredlig framtid kunna se ut? Kan ickevåld vinna över krig? Kan förebyggande åtgärder förhindra krig? Vad säger forskningen?
2 april, 17:30-18:30
Stadsbiblioteket, Hörsalen

Konsten att vara mänsklig
Empati och samförstånd är grunden för både kärlek och demokratiska processer. Men vad betyder det att vara mänsklig? Och varför är både kärleken och demokratin i ett krisläge idag?
3 april, 17:00 – 17:45
Stadsbiblioteket, Trappscenen

Är vi verkligen planetens smartaste art?
Biologen Fredrik Moberg, från Albaeco och Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, tar oss med på en resa genom biomimikryns värld och visar hur vi kan lära av naturen för att hitta kreativa lösningar till dagens och framtidens klimat- och hållbarhetsutmaningar.
1 april, 18:30-19:45
Stadsbiblioteket, Trappscenen

Innovation med fokus på ökad tillgänglighet
Just nu utvecklas en interaktiv tjänst som ska sänka trösklar och hjälpa människor att planera ett fysiskt besök till Göteborg på ett enkelt och bekvämt sätt. Kom och lyssna på Jenny Lindström Beijar och Johan De Paoli när de berättar om projektets vision samt ta chansen att testa en första prototyp av denna interaktiva lösning.
3 april, 10:00-20:00
Nordstan, Workshoparena

Hållbart mode – en hel vetenskap!
Visste du att 80% av ett plaggs klimatpåverkan sker under produktionen?
Vi ger dig praktiska tips om klädvård, lär dig prioritera för en hållbar garderob med hjälp av konsumtionspyramiden och inspirerar dig att få ut mer av det du redan har!
3 april, 10:00-20:00
Nordstan, Workshoparena

Så löser vi Göteborgs energiomställning ihop
Göteborg växer så det knakar när företag och privatpersoner ställer om och blir mer hållbara. Industrier, personbilar, transporter – alla ska gå på el. Och visste du att Göteborgs elbehov kommer öka med motsvarande hela Malmö fram till 2035? Hur hänger energisystemet ihop, och hur ska vi lösa omställningen?
2,3,4 april, 10:00-20:00
Nordstan, Workshoparena

A Better Tomorrow – En Bättre Morgondag
Ett film&forskarsamtal där vi ser prisbelönta filmer från Sveriges Kortfilmfestival kring miljö, jämställdhet och filosofi.
Med avstamp i filmerna talar inbjudna forskare om hur deras forskning berör ämnena och med fokus på forskning och framtid blir det Q&A med forskarna, filmskaparna och publiken.
1 april, 17:00-21:00
Contrast Public House, Tredje Långgatan