I Skolprogrammet får skolklasser möjlighet att lära sig mer om vetenskap och träffa många olika typer av experter. Genom både fysiska och digitala möten kan elever få en inblick i hur många och intressanta ämnen det finns att djupdyka i. Förhoppningsvis kan vi så flera små frön som en dag kan blomma ut till framtidens forskare och experter. Här får du möta några av årets medverkande och höra dem berätta varför just dem valde att delta i år.


Andreas Nord

Foto: Erik Thor/SUA

Andreas Nord är docent i biologi vid Lunds universitet och forskar om hur insekter och fåglar påverkas av klimatförändringar. Han kommer medverka i det digitala konceptet Fråga ut!, där grundskoleelever får ställa alla sina frågor till forskare och experter inom olika områden.

Hur blev du intresserad av just insekter och klimatpåverkan?
– Redan tidigt började jag forska på fåglar och olika slags temperaturanpassningar, först till kyla på vintern, men i takt med att klimatförändringar blev tydligare även i förhållande till varma temperaturer på sommaren. Många insekter, som humlor och andra bin, har precis samma problem som fåglar har när det blir för varmt ute. Så det var ett naturligt steg att också börja studera klimatpåverkan på insekter.

Andreas berättar att han vill medverka i Skolprogrammet för att det är så väldigt roligt med biologi, och att han vill förmedla den glädjen till nästa generations biologer. Han ser mest fram emot att möta nyfikna barn och unga.

– Vi behöver fler människor som värnar naturen, hälsar Andreas.

Cecilia Engdahl

Foto: Erik Thor/SUA

Cecilia Engdahl är docent i experimentell autoimmunitet vid Göteborgs universitet och arbetar på avdelningen Reumatologi och inflammationsforskning. Även Cecilia ska medverka i det digitala konceptet Fråga ut!.

Hur blev du intresserad av just skelettet och immunsystemet?
– Mer eller mindre en slump, immunsystemet har jag alltid varit intresserad av men skelettet tyckte jag först var ett tråkigt hårt organ, men idag tycker jag det är så häftigt. Inspirationen till medicinsk forskning tror jag kom av ett barnprogram som gick på TV när jag var liten, En cell-sam historia. Jag använder fortfarande klipp från detta program när jag undervisar för sjuksköterskor och dietister.

Cecilia tycker det är viktigt att vara med i Skolprogrammet för att det är en perfekt möjlighet att nå ut till barn. Dessutom gillar hon idén med att göra det digitalt eftersom kan man nå ut till fler skolar och barn. Hon vill vara med och inspirera till nyfikenhet och lärande.

Att man aldrig kan veta allt är just det som gör forskning så spännande tycker Cecilia.

Skolprogrammet innehåller hundratals aktivitetstillfällen inom alla skolämnen, både på plats i Göteborg och digitalt. Programmet riktar sig till senare delan av förskolan, grundskola och anpassad grundskola. Se hela programmet här och boka din klass idag!