Nästa Vetenskapsfestival är i april 2024. Festival kommer att vara på flera olika platser i Göteborg och delar kommer också gå att ta del av digitalt. Publika programmet pågår den 16–21 april 2024.

I programmet är det oftast bara att dyka upp, ingen föranmälan krävs. Om du behöver boka så står det tydligt i programpunkten. Öppet för alla och helt gratis!

Är du intresserad av att medverka på festivalen? Läs mer här.

Nordstan är en av Publika programmets största arenor. Här finns korta föreläsningar, poddar och en stor workshoparena. Foto: Marie Ullnert

Tema 2023: Gränser

Vi människor har alltid skapat och utmanat gränser. Vi har fotograferat svarta hål och slagit hål på gamla sanningar, och forskningen ruckar hela tiden på gränsen för vad som är möjligt. Artificiell intelligens närmar sig mänskligt medvetande och bilar behöver snart ingen chaufför. Vi knackar på dörren till Mars. Gränser suddas ut varje dag, men oavsett vad vi människor hittar på så börjar det alltid med en tanke. Tankar som omsätts till idéer, stora som små, som senare leder till forskning och upptäckter. Men var går gränsen för tanken? Finns det någon gräns överhuvudtaget? 

Vetenskapsfestivalen tar ut vetenskapen. Här håller Dave Goulson, expert på humlor som forskar inom ekologi en vandring i Göteborgs botaniska trädgård. Foto: Marie Ullnert
Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi deltar i ett samtal om faktaresistens framför publik på Stadsbibliotekets trappscen 2019.