Genom LiveLabbet välkomnar Vetenskapsfestivalen alla lågstadieklasser till en engagerande och kunskapsfylld vetenskapsshow online! I år är LiveLabbet gratis att boka så att ännu fler kan vara med! Under ett livesänt program med mycket interaktivitet och kul kunskap, vill vi sätta i gång tankar och idéer hos eleverna, väcka nyfikenhet och ge aha-upplevelser.

LiveLabbet är tillbaka i skolprogrammet med nya experiment och upplevelser, där alla kan vara med! LiveLabbet är kostnadsfritt, men kräver förbokning och riktar sig till klasser i årskurs 1-3. Programmet sänds live, så vart just ni befinner er spelar ingen roll! Tillsammans följer ni med i sändningen och labbar samtidigt i klassrummet. Det blir utmaningar, övningar och möten med olika experter. Live-laborationer varvas med kortare filminslag och alla skolklasser får vara med och tänka och tycka till och sedan rösta digitalt.

Detta år gör vi LiveLabbet tillsammans med Molekylverkstan Science Center i Stenungsund. Molekylverkstan arbetar för att inspirera och öka kunskapen hos barn och unga för naturvetenskap och matematik med fokus på kemi. Vanligtvis erbjuder de egna kurser och utbildningar inom området för grundskola och gymnasium. Vill du titta närmare på vad de gör? – Kolla in deras Youtubekanal.

Om årets Livelabb

Vågor kan kopplas till flera områden i vår värld. Vi kan bada bland havsvågor, höra ljudvågor och färgerna vi ser beror på olika längder av ljusvågor. Till och med våra känslor och vårt humör kan gå i vågor. Men vad innebär egentligen begreppet ”våg”? Följ med på en upptäcktsresa där vi utforskar detta fenomen, en resa som tar oss genom matematikens, fysikens och kemins fantastiska värld.

Aktiviteten är kopplad till läroplanen och erbjuder inspiration och kompletterande kunskap för både elever och lärare. Det ingår ett lärarmaterial som ni kan arbeta med i klassrummet innan och efter livesändningen. 

Praktisk information

Hela klassen deltar genom att koppla upp sig och titta tillsammans på storbild i klassrummet. Ett antal tekniska enheter (mobil, dator, surfplatta, el dylikt) behövs för att kunna delta i röstningsmomenten. LiveLabbet är kostnadsfritt att boka och det är enkelt att delta, men vissa förberedelser måste göras för att eleverna ska få ut så mycket som möjligt av aktiviteten. Lärarmaterial och tydliga instruktioner finns tillgängligt i slutet av mars.

Bokningen öppnar 28 februari klockan 15:00 men redan nu kan man hjärtmarkera de aktiviteter som verkar intressanta. Hela skolprogrammet hittar du r.