Under festivalen bygger vi upp Experimentverkstaden, ett pop-up science center i Frihamnen i Göteborg. Det är ett upptäckarmecka som passar för barn i årskurs F–5, förskola och särskola. Här får du se, känna, höra, göra, lära och uppleva lekfull vetenskap. I år kan du bland annat testa kemins gränser, uppleva Mars i virtual reality och pröva på tekniken att tillverka eget papper av återvunnet material. Längre ner på den här sidan kan du läsa om alla stationer som finns med i år.

Genom att ha kul och pröva på vill vi väcka intresse och nyfikenhet för vetenskap och inspirera till att vilja lära mer! Experimentverkstaden är öppen för skolklasser den 17-28 april, vill du göra ett besök så måste du boka plats. Under helgen den 22-23 april är Experimentverkstaden öppen för alla, då behövs ingen bokning, det är öppet för alla och gratis.

Tillåtande och tillgängligt

I Experimentverkstaden är det högt i tak och låga trösklar. Med enkla medel får du själv konstruera, skapa, experimentera och använda din kreativitet och fantasi. Både i förberedelserna och på plats arbetar vi för att kunna möta olika behov, både när det kommer till bemötande och funktionalitet.

I Experimentverkstaden finns stationer som bjuder in till rörelse och stationer som passar för dig som gillar knep och knåp. Det finns även möjlig­het att dra sig undan till ett lugnt rum om du vill ha en paus från miljön som kan bli intensiv. Verkstaden passar även för dig som inte har svenska som första språk. Med mycket prova på finns möjlighet till lek och kunskap även för dig som inte behärskar språket fullt ut. På plats finns Vetenskapsfestivalens värdar som guidar och hjälper dig att upp­täcka Experimentverkstadens alla möjligheter. Många av värdarna är studenter med specialkunskaper i olika ämnen.

Hållbar kunskap för framtiden

Ekologisk hållbarhet är också en viktig del av Experimentverkstaden och vi strävar efter att minska vår påverkan. Vi arbetar aktivt för att optimera och minimera materialanvändningen både vid byggnation och det som används i stationerna. Det mesta materialet kan återvinnas eller återanvändas och så långt det går undviker vi att köpa nytt. Vi uppmanar våra samarbetspartner och leverantörer att använda miljövänliga produkter, anpassa sina transporter och hitta långsiktigt hållbara lösningar. I Experimentverkstaden finns en välorganiserad sopsortering både för medverkande och besökare.

Genom stationerna i Experimentverkstaden vill vi inspirera och utbilda unga i miljö- och hållbarhetsfrågor. I år kan du bland mycket annat lära dig att sopsortera rätt i fartfyllda Sorteringsmästarna, smaka framtidens hållbara mat i Bli en tidsresenär till framtiden och delta i en poängpromenad på temat hållbarhet.


Stationer i verkstaden 2023

Vetenskapsfestivalen skapar Experimentverkstaden tillsammans med engagerade medverkande från universitet & högskolor, myndigheter, föreningar och andra verksamheter. I år finns 16 stationer där du som besöker verkstaden kan att upptäcka, labba, ställa frågor och få aha-upplevelser tillsammans med experter och värdar!

Quiza med Vetenskapsfestivalen

Arrangör: Vetenskapsfestivalen
Utmana dig själv och kompisen på ett vetenskaps-quiz där ni lär er om hållbarhet, får skojiga fakta och gör förvånande upptäckter i våra stationer. Dessutom har du chans att vinna ett riktigt fint pris.

Bajsbasket – skitviktig kunskap

Arrangör: Kretslopp och vatten
Spolas eller inte spolas ner i toaletten? Svaret på den frågan får du när du spelar Bajsbasket. Och hur är det med att hälla ut lite matolja i diskhon? Inget fett i avloppet är ett mantra alla måste upprepa innan de får spela det snabba och lite luriga Fettracet.

Bli tidsresenär till framtiden

Arrangör: Demokrati och medborgarservice, Göteborgs stad
Här skapar och bygger vi en hållbar stad tillsammans. I framtiden kommer vi bland annat ha ett varmare klimat. Vilka djur tror du finns i framtiden? Hur tror du att det ser ut där du bor? Ta också chansen att provsmaka framtidens mat som skördats från havet!

Gravitrax

Arrangör: BRIO AB i samarbete med Vetenskapsfestivalen
Skapa svindlande banor med GraviTrax och lär dig mer om tyngdkraft, magnetism, och rörelseenergi! Bygg med brickor, nivåer och andra element, kontrollera din bana och tryck på start: Kan du få metallkulan att rusa, vända, hoppa eller stanna? Hur påverkas kulans förlopp?

Gör som en ingenjör!

Arrangör: Production for Future
Prova på hur det är att vara ingenjör genom att lösa små problem. Du kan bland annat arbeta som konstruktör där byggmaterialet är LEGO, designa en buss eller programmera en bil i Scratch.

Göteborg i sinnet

Arrangör: Vetenskapsfestivalen & Göteborgs 400-årsjubileum
Kom och känn, lukta och lyssna på Göteborg! I den här stationen ska du lista ut vilka områden och aktiviteter som gömmer sig bakom skyltarna enbart genom att använda dig av andra sinnen än synen.

Med vindens kraft

Arrangör: Chalmers i samarbete med Bollsmedja
Bygg och testa vindkraft på plats! Vi skapar en snurra i wellpapp som fästs på en generator. Kan du lyckas få den att snurra med hjälp av den stora fläkten? Kom och lär dig mer om förnyelsebara energikällor.

Pinpoint – ett spel för kropp & knopp

Arrangör: Readymade Pinpoint AB
Vissa saker sätter i gång din fantasi, andra saker får dig att tänka. Ytterligare saker får dig att känna! Din hjärna behöver mycket stimulans, liksom din kropp och dina muskler. Med Pinpoint tränar du minne, matematik, språk mm – samtidigt som du är i rörelse!

Plantera mera och skapa buzz

Arrangör: Vetenskapsfestivalen i samarbete med Göteborgs botaniska trädgård
Så en solros för att locka bin och lär dig mer om växternas liv! Solrosen är populär hos många olika bin och fjärilar. Vilka tror du kommer att besöka din solros och varför? Följ solrosen från frö till frö. och se vad du kan upptäcka.

Rita i cirklar

Arrangör: Matematiska vetenskaper, Chalmers
Det är något magiskt med cirklarna från Chalmers och Göteborgs universitet. Kom och upptäck mönster i matematiken genom att experimentera med cirklarna. Kanske blir det också en vacker målning?

Sans och balans

Arrangör: Vetenskapsfestivalen
Ifall du tror att du redan vet hur man cyklar – tänk om! Prova en av våra Sans och balans-cyklar och känn skillnaden. Vad är det som händer?

Släng dig i väggen

Arrangör: Vetenskapsfestivalen i samarbete med Bollsmedja
Kasta dig in i den mjuka väggen, läs av din rörelseenergi och räkna ut din hastighet. Här får du en handgriplig upplevelse av vad energi är och att den finns i flera olika former: rörelseenergi, kemisk energi m m.

Sorteringsmästarna

Prova vår spännande poängjakt där du lär dig att sopsortera i ett fartfyllt spel. Här får du lära dig varför det är viktigt att se en sopa som resurs och inte skräp. Alla kan bli Sorteringsmästare!

Upplev Mars i virtual reality

Arrangör: Astronomisk Ungdom
Kan människor leva på Mars? I denna station kommer du få uppleva och förändra Mars och även kunna göra den mer beboelig för oss människor. Vad krävs för att människan ska kunna överleva där? Upplev Mars i virtual reality och ta reda på det!

Återvinn och gör eget papper

Arrangör: Grundskoleförvaltningen, Göteborgs Stad
Konsten att tillverka papper är över 2 000 år gammal. Här får du pröva tekniken att tillverka eget papper av återvunnet material. Gammalt papper blir till nya vackra ark!

Är kemi gränslös?

Arrangör: Molekylverkstan
Ta på dig labbrocken och var med om det sötaste experimentet! Vi testar gränser mellan flytande vätskor, vad är det som händer i provrören och vad är densitet?


Lärarhandledning för skolklasser innan och efter besöket

Om du besöker Expe­rimentverkstaden under Skolprogrammet får du en genomarbe­tad lärarhandledning med praktisk infor­mation och utförliga stationsbeskrivningar innan besöket.

I handledningen är alla stationerna i Experiment­verkstaden kopplade till läroplanen på ett tydligt sätt. Handledningen är värdefull att jobba med i klassrummet både före och efter ert besök i Experimentverkstaden.