Varje år öppnar Vetenskapsfestivalen upp dörrarna till Experimentverkstaden som är vårt eget pop-up science center i Frihamnen i Göteborg. Här får alla nyfikna hjärnor lära sig mer om vetenskap på ett lättsamt och tillgängligt sätt. Det finns något för dem med mycket spring i benen men också för dem som vill sitta och knepa och knåpa. Aktiviteterna passar barn i årskurs F-5, förskola och anpassad grundskola. Experimentverkstaden är öppen för skolklasser den 15-26 april, vill du besöka den behöver du boka en plats innan ditt besök. Under helgen 20-21 april är det öppet för alla, gratis och behöver inte bokas i förväg.

I årets Experimentverkstad finns aktiviteter där du bland annat kan laborera med pH som ändrar lösningars färg, skapa musik genom rörelser och lära dig om trafiksäkerhet. Du kan också hjälpa FN-Filuren med globala målen och ta chansen att rymdpyssla! Alla aktiviteter hittar du längst ner på sidan.

Tillgänglighet och hållbarhet i fokus

Varje år fyller vi lokalen med ett stort antal stationer, gamla som nya. Aktiviteterna i Experimentverkstaden har olika innehåll med fokus på hållbarhet och tillgänglighet på flera sätt. Detta genomsyrar även hela verksamheten.

Tillgänglighet

Tillgänglighet är en viktig del för att göra Experimentverkstaden så inbjudande och anpassad för olika behov. Med enkla medel får du själv konstruera, skapa, experimentera och använda din kreativitet och fantasi. Utöver en variation av olika typer av stationer finns Vetenskapsfestivalens värdar på plats som guidar besökarna genom aktiviteterna. Verkstaden passar även för dig som inte har svenska som första språk. Med mycket prova finns möjlighet till lek och kunskap även för dig som inte behärskar språket fullt ut.

Hållbarhet

Vi arbetar till exempel med hållbarhet genom att aktivt försöka optimera och minimera materialanvändningen både vid byggnation och det som används i stationerna. Det mesta materialet som används kan återvinnas eller återanvändas. I största möjliga mån undviker vi även att köpa nytt. För besökare och medverkande finns det också utplacerade sopstationer i lokalen att använda. Vi uppmanar våra samarbetspartners och leverantörer att använda miljövänliga produkter, anpassa sina transporter och ta fram långsiktigt hållbara lösningar.

Genom stationerna i Experimentverkstaden vill vi inspirera och utbilda unga i miljö- och hållbarhetsfrågor. I år kan du bland mycket annat lära dig att sopsortera rätt i fartfyllda Sorteringsmästarna och skapa eget papper av återvunnet material.

Lärarhandledning för skolklasser innan och efter besöket

Ska du besöka Experimentverkstaden med en klass? Då erbjuder vi en lärarhandledning som mejlas ut till alla bokade klasser i god tid innan genomförandet. Med hjälp av den kan du som lärare fördjupa dig och din klass i de olika stationerna och deras ämnesområden, så att ni har en grundförståelse inför besöket. Handledningen är värdefull att jobba med både innan och efter besöket.


Stationer i verkstaden 2024

Vetenskapsfestivalen skapar Experimentverkstaden tillsammans med engagerade medverkande från universitet & högskolor, myndigheter, föreningar och andra verksamheter. I år finns 17 stationer där du som besöker verkstaden kan att upptäcka, labba, ställa frågor och få aha-upplevelser tillsammans med experter och värdar! Utöver stationerna nedan finns det även andra aktiviteter, så som samarbetsövningar och kluriga spel.

Quiza med vetenskapsfestivalen

Arrangör: Vetenskapsfestivalen

Utmana dig själv och kompisen på ett vetenskaps-quiz där ni lär er om hållbarhet, får skojiga fakta och gör förvånande upptäckter i våra stationer. Ta chansen att vinna ett riktigt fint pris till din klass…

FN-Filurens globala målen-verkstad

Arrangör: Svenska FN-förbundet

FN-filuren jobbar för FN och reser runt i världen för att hålla koll på hur det går med de globala målen. Just nu står hen inför några problem som påverkar vår planet och vi behöver DIN hjälp! Vill du vara med och hitta lösningar?

GraviTrax

Arrangör: BRIO AB i samarbete med Vetenskapsfestivalen

Skapa svindlande banor med GraviTrax och lär dig mer om tyngdkraft, magnetism, och rörelseenergi. Bygg med brickor, nivåer och andra element, kontrollera din bana och tryck på start: Kan du få metallkulan att rusa, vända, hoppa eller stanna?  Hur påverkas kulans förlopp?

Gör som en ingenjör!

Arrangör: Production for Future och Volvo Group

Att vara ingenjör handlar om att lösa problem och vara med och utveckla saker. Det kan också handla om att bidra till att lösa samhällsutmaningar. Prova på att skissa och bygga olika fordon. Titta in i en lastbilshytt och lär dig om trafiksäkerhet och varför man ska ’stanna, titta och vinka’.

Göteborg i sinnet

Arrangör: Vetenskapsfestivalen

Kom och känn, lukta och lyssna på Göteborg! I den här stationen ska du lista ut vilka områden och aktiviteter som gömmer sig bakom skyltarna enbart genom att använda dig av andra sinnen än synen.

Kemi med Molekylverkstan

Arrangör: Molekylverkstan

Laborera med pH och lär dig hur kemin påverkar färger! Testa att göra en sur, en basisk och en neutral lösning. Varför ser lösningarna olika ut och vad är egentligen en färg?

Med vindens kraft

Arrangör: Chalmers i samarbete med Bollsmedja

Bygg och testa vindkraft på plats. Vi skapar en snurra i wellpapp som fästs på en generator. Kan du lyckas få den att snurra med hjälp av den stora fläkten? Kom och lär dig mer om förnyelsebara energikällor.

Pinpoint – Ett spel för kropp & knopp

Arrangör: Readymade Pinpoint AB

Vissa saker sätter i gång din fantasi, andra saker får dig att tänka. Ytterligare saker får dig att känna. Din hjärna behöver mycket stimulans, liksom din kropp och dina muskler. Med Pinpoint tränar du bland annat minne, matematik och språk – samtidigt som du är i rörelse.

Plantera mera

Arrangör: Vetenskapsfestivalen i samarbete med Göteborgs botaniska trädgård

I pizza och tandkräm -kryddväxter finns överallt! De ger god smak till din mat, och lockar bin och andra insekter. Känner du igen dem? Kom och upptäck kryddväxter och så ett frö till din egen mini-kryddodling.

Rita i cirklar

Arrangör: Matematiska vetenskaper, Chalmers

Det är något magiskt med cirklarna från Chalmers och Göteborgs universitet. Kom och upptäck mönster i matematiken genom att experimentera med cirklarna. Kanske blir det också en vacker målning?

Rymdpyssel

Arrangör: Onsala rymdobservatorium, Chalmers och Astronomisk Ungdom

Hur ser en satellit ut? Hur känns det att gå på en annan planet? Hur stora är egentligen saker i rymden? Vi bygger vi satellitmodeller av 3d-printade delar, leker med ljus och tittar i teleskop, med mera. Tänk stort och våga testa dig fram och ta dina första steg inom rymdteknik och astronomi!

Återvinn och gör eget papper

Arrangör: Grundskoleförvaltningen, Göteborgs Stad

Konsten att tillverka papper är över 2 000 år gammal. Här får du pröva tekniken att tillverka eget papper av återvunnet material. Gammalt papper blir till nya vackra ark!

Släng dig i väggen

Arrangör: Vetenskapsfestivalen i samarbete med Bollsmedja

Kasta dig in i den mjuka väggen, läs av din rörelseenergi och räkna ut din hastighet. Här får du en handgriplig upplevelse av vad energi är och att den finns i flera olika former: rörelseenergi, kemisk energi mm.

Vågspel med udda musikinstrument

Arrangör: ShareMusic & Performing Arts tillsammans med Högskolan i Borås

Prova att spela instrument som reagerar på dina rörelser utan att du rör vid det. Skapa musik genom att till exempel göra en vågrörelse tillsammans med klasskompisarna.

Sans och balans

Arrangör: Vetenskapsfestivalen

Ifall du tror att du redan vet hur man cyklar- tänk om! Prova en av våra Sans och balans-cyklar och känn skillnaden. Vad är det som händer?

Håll rätt energinivå

Arrangör: Energiforsk

Klarar ni att balansera det nordiska elsystemet? Här ska vattenkraft, vindkraft och kärnkraft samverka för att hålla det nordiska elsystemet på frekvensen 50,00 Hz. Ta reda på vad som händer när ett land vaknar upp och elförbrukningen ökar, när det börjar blåsa mycket eller när ett kärnkraftsblock går ner i effekt.

Havsenergi av en flygande drake 

Arrangör: Minesto

Men hur funkar egentligen en havsenergidrake? Pröva på att bygga ett kraftsystem i lego för att klura ut det! Vinge, turbin, roder, förankringslina och en kabel till land. Vi testar hur olika modeller rör sig i vatten och pratar om lyftkraft från undervattenströmmar.