Lever Elvis? Är brittiska kungafamiljen ödlor? Är jorden platt? Hur knäppa konspirationsteorier än låter så kan de påverka vårt samhälle och hur vi agerar som individer och grupper. Den 18 april kommer Karen Douglas, världsledande inom forskning om psykologin som ligger bakom konspirationsteorier, till Göteborg för att inviga Vetenskapsfestivalen.  

Vi har hört dem, pratat om dem och troligen funderat på om de kan vara sanna. Konspirationsteorier är en del av vårt samhälle och hur vi agerar i förhållande till dem kan ha stor påverkan på oss som individer, grupper och på hela samhället.

Brittiska Karen Douglas är professor i socialpsykologi på University of Kent och forskar om psykologin som hänger ihop med konspirationsteorier. Hon leder CONSPIRACY_FX – Consequences of conspiracy theories och hennes forskning handlar om vad som får oss att tro på konspirationsteorier, dela dem vidare och hur vi som samhälle påverkas av dem. I år är det hon som invigningstalar på Vetenskapsfestivalen, som för andra året i rad håller invigningen på Gothenburg Film Studios.

Foto: Michele Eeckert

Även Emma Frans och Jack Werner kommer att vara med på invigningen och delta i ett panelsamtal tillsammans med Karen Douglas. Frans är doktor i epidemiologi och forskare på Karolinska institutet och författare till flera böcker. Hon var en stark röst under Covid-19 pandemin då hon uppmanade till kritiskt tänkande och att lyssna på experter. Under våren släpper hon boken Expertparadoxen som handlar om vårt förhållande till experter och varför vi ska tro på dem. Jack Werner är journalist och författare. Han har ägnat sig mycket åt myter på internet, vikten av källkritik och vandringssägner. Werner är en av de som ligger bakom Viralgranskaren och Creepypodden. Han fick Stora journalistpriset 2020.  

Invigningen blir en härlig kväll där vi tillsammans får lära oss mer om konspirationsteorier och psykologins roll kopplad till dem och bjuder också på musik och konst. Under kvällen uppträder artisten och kompositören Lisa Nordström, som kommer att framföra elektronisk musik. Videokonstnären Johannes Ferm Winkler förstärker upplevelsen med sin visuella inramning.  

Karen Douglas, Emma Frans och Jack Werner. Foto: Gabriel Liljevall/Kate Gabor

Delta på plats eller digitalt

Du kan ta del av invigningen på palts i Göteborg eller digitalt. Om du vill vara med på Göteborg Film Studios måste du boka en gratis biljett.

Invigningen kommer också att streamas live på Vetenskapsfestivalens webb. Den kommer inte att kunna ses i efterhand.

Vetenskapsfestivalens invigning är som alltid gratis och öppen för alla, något som är möjlig tack vare generöst bidrag från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur. 

Här kan du läsa mer om invigningen.