Den 17–28 april 2023 är det dags för Vetenskapsfestivalen igen! Allmänhet och skola möter forskarvärlden i olika miljöer och former, som exempelvis workshops, experiment, föreläsningar och utställningar. Vi rekryterar varje år cirka 70 engagerade personer till jobb som föreläsningsvärdar, arenavärdar samt handledare till vår Experimentverkstad under denna period.

Vi har fått många ansökningar redan och rekryterar nu främst värdar till Experimentverkstaden.

Vi söker dig som tycker om att möta människor i alla åldrar, är pedagogiskt lagd och har ett gott humör. För vissa av handledningsjobben kan det krävas kompetens inom specifika ämnesområden (exempelvis kemi, arkitektur eller något annat ämne).

Vi har stängt ansökan för i år! Om du har sökt jobb och har frågor kan du höra av dig till värdansvarig Emil Reinholdsson, emil.reinholdsson@goteborg.com

Vetenskapsfestivalens arena i Nordstan. Foto: Marie Ullnert

Bra att veta

  • Du behöver ha fyllt 18 år.
  • För de flesta arbetsuppgifter är det nödvändigt att du kan förstå och kan göra dig förstådd på svenska (i Experimentverkstaden är det ett krav). I vissa fall är svenska en fördel, men inget krav. Kunskaper i andra språk är meriterande.
  • Vi ser gärna att du studerar på universitet eller högskola. Eller har studerat eftergymnasialt tidigare i livet.
  • Evenemanget pågår den 17–28 april och du bör vara tillgänglig minst tre heldagar under perioden. Det kan eventuellt också behövas hjälp några dagar före och/eller efter evenemanget.
  • Ansök senast den 7 mars
Värd i Vetenskapsfestivalens Experimentverkstad
Värd i Vetenskapsfestivalens Experimentverkstad.

Handledare i Experimentverkstaden

Experimentverkstaden är Vetenskapsfestivalens enskilt största aktivitet – eldoradot för den vetgiriga, himlen för den lilla konstruktören. Verkstaden utgörs av femton stationer där besökarna kan låta fantasin och kreativiteten flöda. I Experimentverkstaden möter du grundskoleelever, förskolebarn och grundsärskoleelever som tar del av handgripliga aktiviteter inriktade på naturvetenskap och teknik.

I arbetsuppgifterna ingår att ta emot skolklasser och representera Vetenskapsfestivalen genom ditt värdskap. Du fungerar som handledare och pedagog genom att hjälpa/bistå eleverna i verkstadens stationer och experiment. Du bör tycka om att arbeta med barn och ungdomar, ha lätt för att tala och förklara samt ta egna initiativ. Det är en fördel om du har naturvetenskaplig eller teknisk bakgrund (eller stort intresse), men det är ingen nödvändighet. Det allra viktigaste är att du är pedagogiskt lagd och tycker om barn. Har du studerat/studerar en pedagogisk utbildning så är det meriterande! Arbetet i verkstaden är emellanåt mycket intensivt, men också väldigt stimulerande. Alla som arbetar i Experimentverkstaden kommer genomgå en kort utbildning för att lära känna de olika stationerna men det är viktigt att komma dit påläst, manual skickas ut till värdarna i förhand.

Experimentverkstaden är öppen den 17–27 april. På vardagarna är besökarna inbokade skolklasser och på helgen är verkstaden öppen för allmänheten.

Öppettiderna i Experimentverkstaden är 08:30-14:00.