Den 15–26 april är det dags för Vetenskapsfestivalen igen! Allmänhet och skola möter forskarvärlden i olika miljöer och former, som exempelvis workshops, experiment, föreläsningar och utställningar. Vi rekryterar varje år cirka 60–70 engagerade personer till jobb som föreläsningsvärdar, arenavärdar samt handledare till vår Experimentverkstad under denna period.

Vi har nu stängt ansökan för värdpositioner och arbetar med rekryteringsprocessen. Men det finns fortfarande möjlighet att arbeta som handledare i Vetenskapsfestivalens Experimentverkstad. Vi söker dig som tycker om att möta människor i alla åldrar, är pedagogiskt lagd och har ett gott humör. Det är ett avlönat arbete, med timanställning och timlön enligt gällande kollektivavtal.

Vetenskapsfestivalens arena i Nordstan. Foto: Marie Ullnert

Bra att veta för att arbeta som handledare i Experimentverkstaden

  • Du behöver vara minst 18 år.
  • Det är ett krav att handledarna behärskar god svenska i Experimentverkstaden, ytterligare språkkunskaper är meriterande.
  • Vi föredrar att du studerar på universitet eller högskola, eller har genomfört eftergymnasiala studier tidigare i livet.
  • Evenemanget pågår mellan den 15–26 april, och du bör vara tillgänglig under minst 3 heldagar under denna period. Det kan även behövas hjälp några dagar före och/eller efter evenemanget.
  • För att ge värdar och handledare bästa möjliga förutsättningar för arbetet kommer alla nyrekryterade att kallas till ett obligatoriskt infomöte (mötestid cirka 2,5–3 timmar) på eftermiddagen den 9 april.
  • Sista ansökningsdag är den 10 mars.

Har du frågor om handledarrollen på experimentverkstaden? Kontakta värdansvarig Khalid Abadir på khalid.abadir@goteborg.com

Värd i Vetenskapsfestivalens Experimentverkstad
Värd i Vetenskapsfestivalens Experimentverkstad.

Vad gör en värd på Vetenskapsfestivalen?

Handledare i Experimentverkstaden

Experimentverkstaden är Vetenskapsfestivalens enskilt största aktivitet – eldoradot för den vetgiriga, himlen för den lilla konstruktören. Verkstaden utgörs av femton experimentstationer där besökarna kan låta fantasin och kreativiteten flöda. I Experimentverkstaden möter du grundskoleelever, förskolebarn och grundsärskoleelever som tar del av handgripliga aktiviteter inriktade på naturvetenskap och teknik.

I arbetsuppgifterna ingår att ta emot skolklasser och representera Vetenskapsfestivalen genom ditt värdskap. Du fungerar som handledare och pedagog genom att hjälpa/bistå eleverna i verkstadens stationer och experiment. Du bör tycka om att arbeta med barn och ungdomar, ha lätt för att tala och förklara samt ta egna initiativ. Det är en fördel om du har naturvetenskaplig eller teknisk bakgrund (eller stort intresse), men det är ingen nödvändighet. Det allra viktigaste är att du är pedagogiskt lagd och tycker om barn. Har du studerat/studerar en pedagogisk utbildning, är det meriterande! Arbetet i verkstaden är emellanåt mycket intensivt, men också väldigt stimulerande. Alla som arbetar i Experimentverkstaden kommer genomgå en kort utbildning för att lära känna de olika stationerna men det är viktigt att komma dit påläst, manual skickas ut till värdarna i förhand.

Experimentverkstaden är öppen 15–26 april. På vardagarna består besökarna av inbokade skolklasser och på helgen är verkstaden öppen för allmänheten.

Öppettiderna i experimentverkstaden är 08:30-14:00.