Richard Dawkins

Under invigningen av Vetenskapsfestivalen den 3 maj gästar den internationellt hyllade, mångprisbelönte författaren och evolutionsbiologen Richard Dawkins Vetenskapsfestivalen och Göteborg. Dawkins föreläsning knyter an till årets tema Det okända, hyllar den vetenskapliga debatt och att göra det okända känt. 

Richard Dawkins, bland annat känd för sin bok Den själviska genen, är ett av de tyngsta och mest kända namnet inom populärvetenskap och har dedikerat sin karriär till kampen mot vidskepelse och pseudovetenskap. Invigningen av Vetenskapsfestivalen kommer att inledas med en föreläsning av Dawkins, där utgångspunkten är frågeställningen ”Vad skulle vi berätta för utomjordingar, om vi skulle träffa dem? Vad hade vi haft gemensamt, skulle de hylla sin motsvarighet till Einstein eller Darwin?”.  

– Dawkins är en av de allra största inom populärvetenskapen. Precis som vi på Vetenskapsfestivalen älskar han att tillgängliggöra kunskap och angelägna frågor, säger Jenny Hultén, konstnärlig ledare för Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg. 

Farshid Jalalvand, Richard Dawkins och Park Jiha.

Efter föreläsningen bjuds bland andra Farshid Jalalvand, forskare inom mikrobiologi, in till ett samtal tillsammans med Richard Dawkins och fortsätter med en diskussion på temat.  

– Jag tycker årets tema är ett av de mest centrala teman inom vetenskap: att identifiera det okända, medge att det finns, förhålla sig till det vetenskapligt och försöka göra det o-okänt, säger Farshid Jalalvand. 

Under kvällen uppträder även den sydkoreanske multiinstrumentella kompositören Park Jiha med musik från sitt nysläppta album, The Gleam. Konserten genomförs i samarbete med Clandestino Institut.  

Som vanligt är Vetenskapsfestivalens invigning gratis och öppen för alla, något som är möjlig tack vare generöst bidrag från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur. 

Den 3 maj kan du delta på plats i Gothenburg Film Studios eller digitalt. Om du vill vara med på plats måste du boka biljett. Invigningen är gratis och öppen för alla.

Läs mer om invigningen.