Sparbanksstiftelsen Alingsås gjorde i våras så att 700 femteklassare från Alingsås, Lerum, Vårgårda och Herrljunga fick uppleva lekfull vetenskap när de besökte Experimentverkstaden. Klasserna fick också busstransport fram och tillbaka, helt kostnadsfritt. Reaktionerna från skolorna har varit positiva och nästa år kommer nya femmor i de fyra kommunerna få samma möjlighet. Vi har ställt några frågor till Rebecca Bitto som är verksamhetsledare på Sparbaksstiftelsen Alingsås om engagemanget.

Rebecca Bitto, Sparbanksstiftelsen Alingsås

Hur kom det sig att ni bestämde er för att vara med på festivalen?

Sparbanksstiftelsen Alingsås har sedan tidigare gjort flera satsningar för att främja långsiktig kompetensförsörjning och det här kändes helt i linje med det. Vi vill inspirera eleverna i vårt område till vetenskap, experiment men framförallt vidga perspektiven för vidare studier.

Varför är det viktigt för er?

Det är viktigt att våra skolor fortsätter att vara attraktiva och erbjuda god undervisning för barnen i vårt område. Vi ställde frågan till förvaltningscheferna i våra fyra kommuner om de trodde att rektorerna och lärarna skulle vilja åka till Experimentverkstaden och fick ett rungande ”ja!”. Utöver god utbildning för eleverna upplever vi att det också är viktigt att skolans personal ibland får känna sig sedd och få det där lilla extra. Den här gången var det vi som hade möjlighet att bistå med det.

Femteklassarna fick besöka Experimentverkstaden, varför blev det just den platsen?

Vi fick förfrågan från Vetenskapsfestivalen om ett samarbete efter att vi haft dialog sedan tidigare. Experimentverkstaden har växt fram till en enorm mötesplats och tack vare bredden av aktiviteter och utställare på plats så ville vi ge eleverna i vårt område möjligheten att få uppleva en dag som skiljer sig från vanliga skoldagen.

Vad har ni fått för reaktioner från elever och lärare?

Väldigt positiva reaktioner! Framförallt helhetslösningen där även transporten ingick. Vi vet att det många gånger är kostnaden för just transport som är den bidragande anledningen till att den här typen av aktiviteter inte blir av. Sen har vi också fått fin respons kring att även friskolor fick erbjudandet samt små byskolor som var väldigt tacksamma.  

Vad har du tagit med dig från detta?

Man ska inte underskatta relativt små insatser som kan förgylla någon annans dag. Jag tycker också att det är jättebra att lärarna får material att arbeta vidare med så att insatsen inte bara blir ett evenemang utan kan användas som en del i undervisningen under en längre period.