Festivaltemat för 2023 är här! Temat sätter vi tillsammans med vårt vetenskapliga råd, som också finns med genom hela programprocessen. Temat ska vara inspirerande, aktuellt och kunna ge uppslag till nya programpunkter. I år föll valet på Gränser. Fysiska gränser, nationsgränser eller som på bilden gränsen mellan celler.

Vi människor har alltid skapat och utmanat gränser. Vi har fotograferat svarta hål och slagit hål på gamla sanningar, och forskningen ruckar hela tiden på gränsen för vad som är möjligt. Artificiell intelligens närmar sig mänskligt medvetande och bilar behöver snart ingen chaufför. Vi knackar på dörren till Mars. Gränser suddas ut varje dag, men oavsett vad vi människor hittar på så börjar det alltid med en tanke. Tankar som omsätts till idéer, stora som små, som senare leder till forskning och upptäckter. Men var går gränsen för tanken? Finns det någon gräns överhuvudtaget?

Festivaldatum 2023

Publika programmet: 18–23 april

Skolprogrammet: 17–28 april

Vetenskap för alla

Tillsammans med många fantastiska medverkande skapar vi engagerande populärvetenskap för alla. Ansökningsperioden för att medverka 2023 är i full gång. Har du forskningsresultat du vill sprida till en större publik? Ett forskningsprojekt som söker efter medborgarforskare? En workshop om något klurigt ämne för barn? Eller kanske en populärvetenskaplig podcast?

På Vetenskapsfestivalen är det bara fantasin som sätter gränserna. Festivalen är som alltid tvär- och populärvetenskaplig och pågår på olika platser i Göteborg och digitalt. Varmt välkommen på festival i april 2023!

Foto: Unsplash/Idin Ebrahimi