Allt började 1997 med att den norske upptäcktsresanden Thor Heyerdahl invigde den första Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Sedan dess har vi utvecklats till vad vi är idag: en av Europas främsta vetenskapsfestivaler och Sveriges enda i sitt slag. Kända medverkande under åren är bland andra, Christer Fuglesang och besättningen från rymdfärjan Discovery, Kung Carl XVI Gustaf , Kronprinsessan Viktoria, den världsberömda primatologen Jane Goodall, naturfotografen Mattias Klum, klimatexperten Christian Azar, Sture Allén från Svenska Akademien och Kerri Smith, redaktör på forskningstidskriften Nature.

2023

Tema: Gränser

Vi människor har alltid skapat och utmanat gränser. Vi har fotograferat svarta hål och slagit hål på gamla sanningar, och forskningen ruckar hela tiden på gränsen för vad som är möjligt. Artificiell intelligens närmar sig mänskligt medvetande och bilar behöver snart ingen chaufför. Vi knackar på dörren till Mars. Gränser suddas ut varje dag, men oavsett vad vi människor hittar på så börjar det alltid med en tanke. Tankar som omsätts till idéer, stora som små, som senare leder till forskning och upptäckter. Men var går gränsen för tanken? Finns det någon gräns överhuvudtaget?

16-28 april 2023

I det stora ljudexperimentet på Ullevi deltog hundratals mellanstadieelever.

2022

Tema: Det okända

Vår törst efter kunskap är osläckbar. Vi har kartlagt vår värld och utforskat haven. Ändå är det som om marken expanderar under våra fötter. För varje liten klunk stiger ytan i glaset. Varje genombrott ställer oss inför nya mysterier och underverk. Pandemier, krig, ekologisk kollaps – att inte veta hur det ska gå är närmast en förolämpning mot den moderna människan som gjort säkra data, kunskap och prognoser till vardag. Ändå ligger osäkerhet i vetenskapens natur. Att inte veta är den eviga utmaningen, och bränslet som lyser upp vår väg framåt. Är du redo att utmana det du tror dig veta, hylla nyfikenheten och ta steget ut i Det okända? 

2-13 maj 2022

Richard Dawkins invigde Vetenskapsfestivalen 2022, här tillsammans med Anders Hansen. Foto: Marie Ullnert

2021

Tema: Level up

Människan har sedan urminnes tider letat efter nästa nivå och strävat efter utveckling. Från utforskande av vårt närområde till sökandet efter liv på andra planeter, från spjut till robotstyrda drönare och från kritor till konceptuell konst. Tanken att världen är ofullständig för oss hela tiden framåt, men vart är vi på väg? Med nyfikenheten som drivkraft letar vi oss vidare och söker nya erfarenheter som vidgar våra vyer. Men hur påverkar vi framtiden? Lever morgondagens civilisation i harmoni med planeten och alla dess levande ting? Kan det traditionella biologiska medvetandet ersättas med ett artificiellt sådant? Hur långt kan vi gå rent moraliskt och vad är egentligen möjligt praktiskt?

På årets Vetenskapsfestival belyser vi människans strävan efter att ta sig vidare och jordens svar på vår nyfikenhet. Följ med på en resa in i det okända, till nästa nivå där tankar om framtiden formas ur historien och där vårt medvetandes oupptäckta oceaner utmanas.

12-18 april 2021

2021 var det premiär för vetenskapshowerna LiveLabbet som elever deltar i direkt från sina klassrum.

2020: Rörelse

Mänskligheten är i rörelse. Vi dansar till ljudvågor på ett snurrande klot. Vi utmanar gravitationen och fysikens ramar. Vi reser längre och längre ut i rymden och vi rör oss in i nya världar. Teknologi och biologi smälter samman och vi uppfinner nya versioner av oss själva. Vi går med i rörelser och kämpar för våra rättigheter. Och om en rörelse saknas startar vi en. På årets Vetenskapsfestival kommer vi att titta närmare på rörelser som fördelar makt och resurser på nya, revolutionerande sätt. Vi kommer att djupdyka i den senaste vetenskapen och tekniken med inspiration från solarpunk. Vi kommer att träffa frihetskämpar, hackers, makers, ekonomer, klimataktivister, dansare, rymdresenärer och punkare. Genom vetenskapen kommer vi att titta närmare på möjliga framtidsscenarier. Följ med på en resa bortom mänsklighetens tidigare gränser. Tillsammans rör vi oss vidare, ut mot det okända.

28 september-4 oktober 2020

2020 genomfördes Vetenskapsfestivalen för första gången som ett helt digitalt evenemang.

2019: Den svindlande tanken

Intelligensen, det abstrakta tänkandet och förmågan att reflektera över oss själva – egenskaper som gör oss till människor och som länge ansetts unika för vår art. Årets Vetenskapsfestival handlar om det som händer i vår hjärna när vi tänker, det osynliga men magiska som sker, bitarna som pusslas ihop, dörrarna som öppnas, insikterna som kommer, känslan av jaget. Om hur vår identitet och personlighet ligger i tänkandet men samtidigt är som en briljant maskin som kan räkna ut hur man bygger hus och maskiner, förstår kosmos och rädda liv, och som skapar de mest fantasifulla och kreativa idéer. Men vad händer när vi flyttar över tänkandet till maskiner och robotar och jaget inte längre alltid är mänskligt? Vad händer om maskinerna blir intelligentare än vi? Står vi vid porten till en gyllene era eller närmar vi oss mänsklighetens sista utpost? I år utforskar vi den svindlande tanken och teknikens betydelse för människans utveckling.

1-12 april 2019

Invigning 2019 med huvudtalaren Cédric Villani. Foto: Marie Ullnert

2018: Vad är vi?

Vetenskapsfestivalen går till botten med kollektivet. Varför följer vi strömmen? Varför tar vi avstånd? I tider av oro uppstår aktivism och rörelser men vad är det egentligen som får oss att organisera oss? Vi undersöker hur stora nätverk samspelar – allt ifrån hur metabolism och celler i våra kroppar fungerar till vilka mekanismer som styr vårt handlande i sociala medier. Med The Internet of Things kommer vi att bli mer sammankopplade än någonsin. Är vi redo för det – och vad är egentligen vi?

16-27 april 2018

Max Tegmark medverkar på invigningen 2018 som hologram.

2017: Tillit

Tillit är grunden till så mycket mer än vad man dagligdags reflekterar över. Vad händer med allt från relationer, till ekonomiska, politiska och rättssystem om tillit inte existerade? Vår tillit utmanas i samma takt som världen globaliseras och utvecklas. Vi översköljs av information och ny teknik och innovationer fullkomligt exploderar runt omkring oss, vilket ändrar förutsättningarna för världen som vi känner den. Ändå är det vi människor, som grupp och som individer, som har förmågan att skapa system som håller, system som är byggda på tillit.

8-19 maj 2017

I samband med festivalen 2017 anordnades March for science.

2016: Unika men lika

Miljarder av människor och andra arter lever sida vid sida i denna värld vi kallar vår. På ytan verkar vi olika, men i själva verket har vi mycket gemensamt. Vårt utseende, de förhållanden vi lever under och de fysiska förutsättningarna kan skilja sig åt. Men de principer och ideal vi efterlever, de känslor vi har och vad vi identifierar oss med kan också förena oss med andra. På samma sätt är vi alla unika.

11-22 april 2016

2015: Liv och död

Vad är liv, var finns liv och hur blir liv till? Det är stora frågor som vi ställer oss om och om igen. När naturen och tekniken utvecklas och nya former uppstår, blir frågorna – och möjligheterna – fler.

13–24 april 2015

2014: Agera, reagera, interagera

Agera, reagera, interagera. Tre ord som på olika sätt präglar och genomsyrar människors liv och vardag. Det handlade om hur vi agerar i alltifrån demokratifrågor till moral- och etik. Om hur vi reagerar mot det vi tycker är fel genom upplopp, kravaller och spridning i sociala nätverk. Men också om hur allt hänger ihop. Hur olika delar i vår omgivning, vår kropp eller vår själ interagerar med varandra och påverkar alltifrån vår hälsa och våra relationer till ekonomiska system och vår miljö. Alltid med människan i fokus.

5–16 maj 2014

2013: Kontroll eller noll koll

Det handlade om att ha koll, eller inte. Om vikten av att veta, men också om modet att släppa kontrollen. Följer du magkänslan eller följer du med strömmen? Har du koll på din kropp, din hälsa, dina tankar, din framtid? Kan man gömma sig i ett kontrollsamhälle, när övergår bruk till missbruk och hur nära är vi att lösa de stora energifrågorna?

15–28 april 2013

2012: Allt sitter i hjärnan

Det handlade om hjärnan och allt som sitter i den. Kärleken, galenskapen, stressen och oron men också ondskan, frihetskänslan och glädjeruset. Genom modern hjärnforskning tog vi ett steg närmre vårt innersta.

16–29 april 2012

2011: Kreativitet

Det handlade om hjärnan och allt som sitter i den. Kärleken, galenskapen, stressen och oron men också ondskan, frihetskänslan och glädjeruset. Genom modern hjärnforskning tog vi ett steg närmre vårt innersta.

16–29 april 2012

2010: För ändring

Om hur vi moderna människor kan skapa en hållbar framtid genom små och stora förändringar.

19–29 april 2010

2009: Folk Forever!

Om världens alla människor genom tiderna, idag och i framtiden. Jane Goodall gästade som årets höjdpunkt med anledning av Darwin-jubileet.

4–10 maj 2009

2008: Let’s play!

Med gästspel av världens största datorfestival Dreamhack, ledande spelteoretiker, klimatspel och Descartespristagare Wendy Sadler.

14–27 april 2008

2007: Passion, pistill och personlighet

Vetenskapsfestivalen öppnas av Christer Fuglesang tillsammans med besättningsmedlemmar från Discovery

15–22 april 2007

2006: Idrott och hälsa

Vetenskapsfestivalen öppnas av Utbildningsminister Leif Pagrotsky tillsammans med Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson

11–21 maj 2006

2005: Design & fysik

Land i fokus: Finland. Vetenskapsfestivalen öppnas av Kronprinsessan Victoria tillsammans med Finlands Ambassadör Pertti Tostila

22–30 april 2005

2004: Livets mening, Hållbar utveckling

Land i fokus: Storbritannien
Vetenskapsfestivalen öppnas av prof Lord Robert Winston tillsammans med Storbritanniens ambassadör Anthony Cary

7–16 maj 2004

2003: Science, love & understanding

Land i fokus: Polen. Vetenskapsfestivalen öppnas av HMK Carl XVI Gustaf

9–18 maj 2003

2002: Resor och vetenskapliga expeditioner, Liv & medicin

Vetenskapfestivalen invigs med teaterföreställningen Arktis i tid och rum

19–28 april 2002

2001: Språk, Arkitektur, Europa, Liv och medicin

Vetenskapsfestivalen öppnas av kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson

4–14 maj 2001

2000: Kommunikation, Sinnen och signaler, Vetenskapliga vändpunkter, Vardag och vetenskap, Liv & medicin, Elementärt och extraordinärt

Invigning Nordstan med prisutdelning i skolornas skrivartävling, invigning Stora Teatern Svenska Språket 1000 år

5-14 maj 2000

1999: Människans medvetande, Litteratur, Framtiden då och nu, Liv & medicin, Makt, Kökets kemi och fysik, Konst och foto

Invigningstalare prof Gunnar Bjursell. Prisutdelare prof Sture Allén Svenska Akademien och Victoria Dyring, Hjärnkontoret

2-9 maj 1999

1998: Kunskapens vägar, Universum, Tid, Tro och vetande, Liv, Arkeologi och historia, Brott och straff, Musik, Allt om allt – eller lite för envar

2-10 maj 1998

1997: Tro och vetande, Språk och kommunikation, Linné i backspegeln, Miljö, Makt och demokrati, Liv, Kaos och komplexitet, Kultur och vetenskap

Premiär! Invigningstalare och hedersgäst Thor Heyerdahl, Hans Peter Jensen rektor för Danmarks Tekniske Höjskole, professor Sture Allén Svenska Akademien, Victoria Wikström utvecklingsingenjör SKF

24-30 april 1997

Science, love & understanding