Unik möjlighet att träffa prisad forskare och mediaprofil

Välkommen på digitalt föredrag och frågestund den 19 oktober med forskaren och sociala media influencern Abbie Richards, vinnare av WIN WIN Youth Award 2023.

Har du stött på konspirationsteorier och samhällsskepsis i ditt klassrum? Sociala mediers påverkan på unga är enorm och att falska fakta snabbt får fäste är ett komplext problem. Föredraget ger dig och dina elever verktygen ni behöver mot desinformation på nätet.

Datum och tid: torsdag den 19 oktober klockan 14:30-15:30

Målgrupp: Alla som jobbar inom skolan och med barn och unga

Anmälan och deltagande: Lärarprogrammet är kostnadsfritt och föreläsningen sänds live via Vimeo. Du anmäler dig via länken nedan och några dagar innan livesändningen skickar vi sändningslänken.

Programmet hålls på engelska.

Abbie Richards är forskare, innehållsskapare och utbildare om desinformation med en magisterexamen i klimatstudier. Hon har blivit en framgångsrik influencer i sociala medier och genom grundlig forskning och verifiering från oberoende experter, skapar hon korta videos som avslöjar falsk information och förklarar mekanismen bakom desinformation och konspirationsteorier. Hennes bakgrund som ståuppkomiker gör det möjligt för henne att utbilda och informera en stor publik på nätet med hjälp av en informativ och humoristisk stil.

Abbie är engagerad i att bekämpa desinformation, förbättra den demokratiska diskursen och inspirera ungdomar att engagera sig i ämnet. I september 2020 lanserade hon “The Conspiracy Chart”, som visuellt och systematiskt organiserar olika typer av konspirationsteorier och deras inverkan på samhället. Diagrammet illustrerar effektivt hur konspirationsteorier har en radikaliseringspotential, och visar olika grader av konspirationsteorier som sträcker sig från skepsis och maktifrågasättande till fullständig lösgöring från verkligheten. Verktyget har blivit viralt och har sedan det lanserades bidragit till en bättre förståelse för den komplexa frågan och underlättat diskussionen.

Vetenskapsfestivalen har genom WIN WIN Gothenburg Sustainability Award möjlighet att erbjuda detta lärarprogram där Abbie berättar om sina viktigaste erfarenheter och ger dig tips om best practice i skolan. Efter föredraget, som sänds live, finns tid för frågor från publiken.

Läs med om WIN WIN Award.