Sista festivaldagen för alla, men fortfarande finns det mycket att uppleva. Även idag är Experimentverkstaden öppen i Frihamnen i Nordstan kan du prova på VR-upplevelser. På Sjöfartsmuseet blir det idrottsprestation och hälsa och på Skeppet kan du ställa dina frågor till Agnes Wold. Här följer fem tips från dagens utbud på festivalen.

Three Minute Thesis competition

Lyssna när när doktorander förklarar sina projekt på ett så konkret sätt som möjligt på bara tre minuter.

Egentligen tar en avhandling på 80000 ord nio timmar att läsa upp men här får du en kort version. Three Minute Thesis (3MT) är en årlig tävling som hålls på fler än 200 universitet världen över. Reglerna är enkla, de tävlande har tre minuter på sig och får ha en bild. Publiken tillsammans med en jury bestämmer vem som vinner.

Upplev 72 timmars avhandling komprimerat till bara 90 minuter och var med och påverkar vem av doktoranderna som vinner. Presentationerna är på engelska och alla som deltar är doktorander.

Skeppet GBG, söndag den 23 april, 13-14.30

Gränser i konsten

Människan lever i en värld av gränser. Det kan handla om gränser mellan nationer, kön och arter. Det finns sociala gränser: mellan vuxna och barn, mellan olika roller och för hur människor får bete sig. Konsten har ofta gestaltat gränser, tidigare i konsthistorien för att åskådliggöra dem och försvara dem, i modernare tid för att överskrida dem och ifrågasätta dem. Gränsen för vad som räknas som konst har också utvidgats. Följ med på en visning om gränssättande och gränsöverskridande konst!

Konstmuseet, söndag den 23 april, 14-14.45

Speeddejtning med forskare

Har du någon gång velat dejta en forskare? Nu har du chansen att träffa flera spännande forskare. Våra forskare är supertaggade på att få träffa dig och berätta om sin forskning och dess betydelse samtidigt som du får möjlighet att ställa frågor. Du kommer att få veta mer om allt ifrån fantomsmärtor, kvantfysik till plast i havet och mycket däremellan.

I sann speedejtingkänsla kommer får du rotera var tionde minut så du får träffa så många forskare som möjligt!

Med forskare från Göteborg universitet och Chalmers.

Skeppet GBG, söndag den 23 april, 15-16.30

Idrottsprestationer –vad är möjligt?

Att vara idrottare innebär att kroppen är ens arbetsverktyg, men precis som för oss andra har man ibland har sämre dagar på jobbet. Skillnaden är att en idrottare ofta blir bedömd av tusentals tittare och journalister. Hur förhåller sig man sig då till sina fysiska men också psykiska gränser samtidigt som man lyckas prestera inom sin idrott? På vilket sätt går det att finna en balans inom idrotten med bibehållen hälsa och undvika utmattning?

Med Anders Raustorp, Professor, Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Ingibjörg Jonsdottir, professor, verksamhetschef ISM, Institutet för stressmedicin ISM, Emma Green, före detta höjdhoppare; Loui Sand, handbollsspelare; Charlott Holmåker, moderator.

Sjöfartsmuseet, söndag den 23 april, 15.30-16.30

Fråga Agnes Wold

Festivalfavoriten Agnes Wold är tillbaka! Ett radioprogram och podd med Agnes Wold och Christer Lundberg om hälsomyter, coronavirus och riskerna med att bädda sängen. Passa på att ställa dina frågor till Agnes och Christer!

Med Agnes Wold, professor och överläkare och Christer Lundberg, författare och radiopratare.

Skeppet GBG, söndag den 23 april, 17-18