Vetenskapsfestivalen rullar vidare och även idag bjuder vi på mänger med spännande forskning. Filosofi om jaget, lasershow och möten med forskare. På workshoparenan i Nordstan kan du uppleva livet som flykting i VR, göra ditt eget pass eller byta barnkläder. Här kommer fem tips ur dagens program.

Var börjar och slutar jag?

Det mesta kretsar kring individen. Men var slutar jag, och var börjar resten av världen? Vid nästippen, doften, i de tankar jag sprider eller i de avtryck jag gör i relationen med andra? Och vad händer med det uppkopplade jaget, långt där ute i cyberrymden? Finns det kulturella skillnader i synen på jaget?

Med Bengt Brülde, professor, praktisk filosofi (på bilden), Jonas Ivarsson, professor i informati och Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist

Stadsbiblioteket, torsdag den 20 april, 14-15 eller digitalt på vår webb.

Soapbox Science

Soapbox Science förvandlar offentliga platser till arenor för lärande och vetenskaplig debatt och du får prata direkt med forskarna. Här finns inga mellanhänder, Power Points eller hörsalar – bara fantastiska kvinnor och icke-binära forskare med häpnadsväckande upptäckter, redo att svara på frågorna du alltid velat ställa. Evenemanget kommer att hållas på både engelska och svenska.

Nordstan, torsdag den 20 april, 15.30-18.30

Hur lär sig unga demokrati?

Demokrati är ett begrepp och ett statsskick vi i Sverige kanske tar för givet. I tiden vi lever i finns både möjligheter att efterleva demokratins värden men också hot mot dess existens. Vi behöver kontinuerligt skapa demokrati tillsammans och detta arbete börjar i tidiga åldrar. Hur kan unga lära sig att bli demokratiska medborgare och hur bör skolan arbeta med detta?

Stadsbiblioteket, torsdag den 20 april, 16-17.45 eller digitalt på vår webb.

Dark Academia

Forskning, Quiz och Dark Academia-mingel. Klä dig i dina bästa Dark Academia kläder, -bäst outfit vinner ett pris!

Kvällen börjar med tre miniföreläsningar om estetiken Dark Academia;

  • Dark Academia och litteraturen med Camilla Wallin Lämsä
  • Klä sig i kunskap? – Dark academia i modet med modevetaren Ellen Nilsson Ekberg
  • Motstridig estetik med Karl Palmås

Efter föreläsningarna blir det quiz som Oskar Allerby håller i.

Chalmerska huset, torsdag den 20 april, 17-19

Fysik och lasershow

Fysik- och lasershow för alla!

Fysikerna från Lunds universitet som har experimenterat med eld, ljus, ljud och tryck i över 20 år är tillbaka. En skojig, spännande och lärorik show som visar hur lekfull fysik kan vara. Efter fartfyllda experiment får ni ta del av en häftig lasershow. Salen mörkläggs, scenrök släpps ut och ljudet skruvas upp – en spännande och magisk upplevelse!

Det här är en omtyckt show med begränsat antal platser. Kom i god tid, först till kvarn. Biljetter delas ut 30 min innan föreställning.

Studenternas hus, torsdag den 20 april, 17-18 (det finns också flera tillfällen att se showen på lördag)