Var med och utforska vetenskapens fantastiska värld på ett annorlunda vis. Tillsammans
med våra fantastiska programledare bjuder vi in till Vetenskapsfestivalens digitala aktivitet
LiveLabbet. Där får du och dina elever unika upplevelser, fun facts och inspirerande insikter inom några utvalda ämnesområden. Vetenskapsshowerna genomförs med kunniga medverkande, varierande programinslag och interaktiva moment. Genom experiment, tankeövningar och röstningsmoment får du och dina elever lära, utforska och tycka till ihop med klasser från hela Sverige.
Ta del av fascinerande vetenskap genom LiveLabbet som du följer direkt från ditt klassrum!
Läs vidare så får du reda på vilka LiveLabb som finns i år, hur du bokar in din klass
och vad du behöver tänka på inför aktiviteten.

Leila Trulsen och Amanda Borneke leder LiveLabbet 2022.

Bra att tänka på inför aktiviteten

  • Bra internetuppkoppling och ljud och bild i salen eftersom ni deltar i LiveLabbet genom att visa sändningen på storbild i klassrummet.
  • Vissa enklare förberedelser behövs för att eleverna ska kunna delta aktivt – vi ger alla anmälda tydlig info och instruktioner.
  • Mobiler, datorer, eller plattor behövs för röstningsmomenten.
  • Sändningslänk och nödvändig info skickas till alla anmälda några veckor innan festivalstart.
  • Ni får också tips på hur man kan jobba vidare med respektive tema, efter sändningarna.

Efter LiveLabbet kan ni arbeta vidare med vetenskap hemma i klassrummet med hjälp av de extraövningar och det lärarmaterial som ingår.

Bokningen av LiveLabbet är nu stängd för i år.

Arenapartner: A Working Lab och Akademiska Hus

LiveLabben som erbjuds 2022

LiveLabbet: Wow och aha i vetenskapens värld! för F-3

Datum och tid: den 11 maj 9:30 (50 min)

Vetenskapsfestivalen välkomnar er till en kunskapsshow med ”best of Skolprogrammet”! Träffa några av alla våra kunniga och coola vetenskapsvänner som beskriver hur olika prylar och principer egentligen fungerar. Kul kunskap utlovas!

Hur kommer det sig t ex att professor Yngve kan ligga på hundratals nålar utan att få ont? Är gräset grönare på andra sidan om du är en ko? Och hur kan en bild visa två olika motiv? Programledare Leila utforskar, frågar och provar – ihop med er! Fascinerande fakta varvas med engagerande röstningsmoment. Kolla, lyssna och tyck till!

Medverkande: Leila Trulsen, programledare, Staffan Yngve, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet och Julian Melgar, dr i biologi vid Lunds universitet

LiveLabbet: Rymden tur och retur för 4-6

Datum och tid: den 12 maj 9:30, 12:00 (50 min)

Framtiden är spännande! Tänk, att vi ska få vara med och se utvecklingen av alla nya teknologiska lösningar som låter oss se vår jord i nya perspektiv och som tar oss till andra planeter. Vägen in i det okända känns både oändligt lång, men samtidigt inom räckhåll. En svindlande tanke! Men ju mer vi utforskar och lär oss, desto mer förstår vi hur mycket vi inte vet…

Följ med oss på en resa ut i rymden och lära er mer om bland annat ljusår, exoplaneter och satelliter. Varför är det viktigt att ta reda på vad som finns där ute i universum? Vad är vi säkra på och vad tror vi att vi kan få reda på i framtiden? Och kommer vi verkligen kunna bosätta oss på Mars…?

Under LiveLabbet får ni veta mer om några av rymdforskningens alla spännande områden. Fantastiska fakta varvas med engagerande övningar och spännande gäster. Ni kommer få vara med om laborationer, roliga frågor och säkert en hel del aha-upplevelser. Med detta LiveLabb vill vi lära er mer om rymden och dess storhet och varför det är viktigt med rymdforskning och utveckling. Men vi vill också att ni får insikter om vår egen unika plats i Universum – här på planeten Jorden.

Medverkande: Leila Trulsen, programledare, Andri Spilker, doktorand, forskar kring hur stjärnor föds och Madeleine Yttergren, Dr, som forskar på avlägsna galaxer, både vid Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, Chalmers Tekniska Högskola, Sebastian Löf, medlem i Astronomisk Ungdom samt student på Chalmers
I samverkan med Chalmers Tekniska Högskola, Astronomisk Ungdom, ESERO Sverige och Tekniska museet och Rymdstyrelsen.

LiveLabbet: Dina val gör skillnad! för 7-9

Datum och tid: den 10 maj, 13:00 (50 min)

Klimatglädje, hållbar konsumtion och framtidshopp. Hur får vi människor att brinna för något de egentligen struntar i? Ibland blir det för mycket och det är kanske svårt att ta till sig klimatfrågor fullt ut. Men tänk ett varv till. Kan vi fortsätta som vi alltid gjort, enligt ideal som upprättades på 1900-talet då vi inte visste bättre? Vad vill DU kunna säga år 2040 att du är stolt över att du faktiskt gjorde 2022? Med rätt attityd till små åtgärder kan vi skapa stor påverkan inom hållbarhet, om vi är många som engagerar oss.

Träffa ett gäng superengagerade forskare och experter som ger dig och dina klasskamrater, the bigger picture samt illustrativa vardagsnära exempel. Det här LiveLabbet om hållbarhet kommer ge er viktiga fakta och tankeställare kring konsumtion, elanvändning och klimatpåverkan – områden som ni kan jobba med ämnesövergripande. Vad kan du och dina vänner göra för att faktiskt göra skillnad? Vilka möjligheter har ni unga att påverka?

Specialinslag, olika övningar och röstningsmoment öppnar upp för värdefulla insikter och känslan av att vi även i små val kan göra stor skillnad – om vi gör det tillsammans! För tänk, så häftigt att kunna säga och känna att NI var en del av omställningen som gav Jorden en andra chans!

Medverkande: Amanda Borneke, programledare och specialist inom cirkulär ekonomi
Eric Zinn, hållbarhetschef på Göteborg Energi, Erik Sterner, forskare inom klimatpedagogik vid Göteborgs universitet samt verksamhetsansvarig Kortspelet Klimatkoll, gymnasieelever från Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium, Experter och ingenjörer från projektet Production for Future samt Volvokoncernen.

LiveLabbet: Circus Science för F-3

INSTÄLLT: LiveLabbet F-3: Circus Science har tyvärr utgått