I år handlar vår invigning om psykologin som ligger bakom konspirationsteorier. Brittiska Karen Douglas är professor i socialpsykologi på University of Kent och forskar om psykologin som hänger ihop med konspirationsteorier. Hon leder CONSPIRACY_FX – Consequences of conspiracy theories och hennes forskning handlar om vad som får oss att tro på konspirationsteorier, dela dem vidare och hur vi som samhälle påverkas av dem.

Karen Douglas inviger festivalen, även Emma Frans och Jack Werner deltar i ett panelsamtal.

Konspirationsteorier har gått från att vara ett särintresse för några få till att vara något som tar stor plats i det offentliga samtalet. Kanske också i ditt klassrum? Kristider är den bästa myllan för konspirationsteorier och när vi har både energikris, inflation och andra orosmoment i världen så finns det all anledning att lära sig mer om

Med sociala medier som främsta nyhetskälla för många kan dessutom konspirationsteorier sprida sig snabbt och att ha en god kunskap om källkritik blir allt viktigare.

Du kan delta på invigningen på plats i Göteborg. Om du vill göra det måste du boka en gratis biljett. Den går också att se live via Vetenskapsfestivalens webb men kommer inte att vara tillgänglig i efterhand.

Arbeta vidare i klassrummet

För att kunna jobba med de här viktiga frågorna i skolan har vi samlat några tips på vidare läsning och verktyg för dig som är lärare.

Internetstiftelsen

En genomgång av konspirationsteoriers historia, vilka beståndsdelar en konspirationsteori har och hur de sprids på internet.

Vad är en konspirationsteori?

Myndigheten för psykologiskt förvar

Främmande makt kan använda falsk och vilseledande information för att störa och styra det offentliga samtalet i Sverige. Genom att utnyttja våra sårbarheter kan de påverka dina åsikter, dina handlingar och dina beslut. Myndigheten för psykologiskt försvar skyddar Sveriges öppna och demokratiska samhälle bland annat genom sidan Bli inte lurad där du kan lära dig mer.

Bli inte lurad

Abbie Richards

Abbie Richards är en amerikansk 27-åring som specialiserat sig på hur information sprids på Tiktok. Desinformationsexperten Richards använder sig främst av mest av de sociala medierna TikTok och Instagram.  

Abbie Richards (@tofology) | TikTok

Abbie Richards (@abbiesr) på Instagram

The Conversation

Brittiska The Converstion är en populärvetenskaplig nyhetssida. De har skrivit flera artiklar om just konspirationsteorier och forskning som rör konspirationsteorier.

Artiklar och konspirationsteorier på The Conversation

Project Real

Guider, lektionsplaner och verktyg för att hantera och upptäcka desinformation som sprids via nätet.

Project Real

American Psychological Association

Podcast (och artikel) med invigningstalare Karen Douglas, professor i socialpsykologi och expert på psykologin kopplad till konspirationsteorier.

Intervju med Karen Douglas

Get bad news

Från falska nyheter till kaos. Lämna etiken, Get bad news är ett spel där det är du som sprider falska nyheter för att bli en mediamagnat och få så många följare som möjligt. Men det slutgiltiga målet är att lära sig hur dynamiken fungerar när falska nyheter sprids och vilka manipulationsmetoder som kan användas. Forskare har varit med och tagit fram spelet, vilket du kan läsa mer om här.