Aktiviteter för både elever och lärare

Snart släpps årets Skolprogram, det är mindre än en månad kvar tills du kan djupdyka i spännande vetenskapsaktiviteter för elever och lärare. Skolprogrammet 2023 pågår den 17–28 april och riktar sig till elever och lärare i grundskolan samt förskolans sista år.

I skolprogrammet kan elever och lärare ta delta i en mängd olika roliga, kluriga och kreativa aktiviteter. Programmet anordnas tillsammans med engagerade medverkande från universitet och högskolor, näringsliv, organisationer och föreningar. Alla med det gemensamma målet att ge inblick i vetenskapens fantastiska värld genom interaktiva workshops, laborationer, värderingsövningar, visningar, föreställningar, samtal, med mera. De flesta skolämnen finns representerade och precis som hela Vetenskapsfestivalen är programmet tvärvetenskapligt.

I programmet ingår också aktiviteter som riktar sig till lärare. Där får du som pedagog möjlighet till fortbildning och inspiration. Aktiviteter för lärare sker både i Göteborg och digitalt.

Skolprogrammet 2023 erbjuder både aktiviteter på plats i Göteborg och online. Alla genomtänkta, läroplansanpassade och interaktiva.

1 februari: programmet släpps

22 februari klockan 10: bokningen öppnar

Experimentverkstaden

Varje Vetenskapsfestival öppnar vi dörrarna till vår Experimentverkstad, en av våra mest uppskattade arenor. Ett upptäckarmecka och en spännande plats för alla nyfikna hjärnor som vi i år bygger upp på Bananpiren i Göteborg. Verkstaden passar bra för elever i F–5, förskola och särskola. Här får alla besökare se, känna, höra, göra, lära och uppleva det fina och lekfulla med vetenskap i en tillåtande miljö. Här finns något givande för alla – både för den med spring i benen och för besökare som gillar knep och knåp. Genom att ha kul och pröva på väcks intresse och nyfikenhet för vetenskap!

Innan du besöker Experimentverkstaden med din klass får du en handledning med vägbeskrivning, praktisk information och utförliga stationsbeskrivningar. Handledningen är värdefull att jobba med både före och efter besöket.

Tillåtande och tillgängligt

I Experimentverkstaden är det ”högt till tak och låga trösklar”. Tack vare Stiftelsen Solstickan och Familjen Erling Perssons stiftelse har vi kunnat lägga mer omsorg på vår Experimentverkstad för att kunna möta olika barns behov både när det kommer till bemötande och funktionalitet. Bland annat får alla elever i Grundsärskolan besöka Experimentverkstaden utan kostnad.

Experimentverkstaden är en plats full av saker att prova på. Här på stationen Sans och balans där besökare testar kluriga cyklar.

Bokning av Skolprogrammet

Alla aktiviteter i Skolprogrammet förbokas. Programmet finns tillgängligt här på Vetenskapsfestivalens webbsida från den 1 februari. Innan bokningen öppnar kan du skapa ett användarkonto och fylla i kontakt- och fakturauppgifter och markera favoriter i programmet.

Webbokningen är tillgänglig dygnet runt från onsdag 22 februari klockan 10:00. Fram till den 19 mars kan du boka dig och din klass. För vissa aktiviteter håller bokningen öppet ända fram till festivalstart (bland annat Experimentverkstaden och aktiviteterna för lärare).

All information som gäller bokning har vi samlat här. Där kan du läsa om kostnaden för aktiviteter, vilka uppgifter du behöver lämna och fakturauppgifter. Det finns också en Q&A med vanliga frågor.