Tisdag den 22 mars släpps äntligen vårt program för skolklasser och lärare! Klockan 14 den 22 mars släpper vi programmet och öppnar bokningen. Då kan du välja mellan mängder av aktiviteter för elever från förskolan till nian.

Här kan du läsa mer om bokningsvillkor.

I år är programmet fyllt av aktiviteter både på plats i och runt om Göteborg och aktiviteter som sker på nätet. Skolprogrammet är fullt av engagerade medverkande från högskolor, universitet, företag, organisationer, myndigheter och föreningar från runt om i landet. Som alla vill bidra med kul och kvalitetssäkrade aktiviteter som ger ny kunskap, viktiga idéer och förhoppningsvis ett ökat intresse för vetenskap – i alla dess former. I programmet kommer ni kunna lära er mer om havsmonster, stadsplanering, biologilekar, fysikexperiment, sjukvård, kemilaborationer, dansmatte, geografi, AI, källkritik, historia och hur ni skapar en bra berättelse. Detta är bara några exempel bland alla hundratals aktivitetstillfällen ni kan boka!

Festival för hela landet

Genom ett stort antal digitala programaktiviteter kan du och din klass ta del av skolaktiviteter var ni än befinner er. I år finns bland annat möjlighet att träffa Emma Frans, epidemiolog och expert i TV, prisade författaren och programledaren Rasmus Åkerblom, spännande rymdforskare, engagerade matematiker, hållbarhetsexperter och cirkusartister. Ni kan vara med och göra vatten- och luftexperiment eller egna lavalampor, bygga musikinstrument, laborera med mattespel, korsa gränsen till Mexiko, klimatkoda och mycket annat!

Assal Habibi, Gunnar Bjursell, Yulia Kovas, Magnus Lindwall och Sissela Nutley medverkar alla i årets Lärarkonferens. 

Fortbildning för dig som är lärare

Ta chansen att fortbilda dig kostnadsfritt, i år finns sex olika eftermiddagsaktiviteter digitalt för pedagoger. Dessutom erbjuder Lärarkonferensen den 5 maj, en halvdag med viktiga insikter om hur du i skolan kan verka för att främja barns och ungas inlärning och mentala hälsa med hjälp av kultur, fokus och motivation. Assal Habibi och Yulia Kovas, internationella toppforskare inom psykologi och genetik, gästar festivalen och du får bland annat också träffa Sissela Nutley, hjärnforskare och författare. Du kan delta på plats i Göteborg eller digitalt. Deltagandet är kostnadsfritt men du måste säkra en plats genom anmälan. Fullständig programbeskrivning finns tillgänglig på vår webb vecka 12.

LiveLabbet 2021 engagerade klasser i hela Sverige. Foto: Marie Ullnert

LiveLabbet – engagerande vetenskap i fartfyllda shower

Var med och utforska vetenskapens fantastiska värld på ett annorlunda vis! Vetenskapsfestivalens digitala storaktivitet LiveLabbet ger dig och dina elever unika upplevelser, fun facts och inspirerande insikter inom ett antal utvalda ämnesområden. LiveLabbets studioshower genomförs med proffsiga och kunniga medverkande samt interaktiva moment. Genom experiment, tankeövningar och röstningsmoment får du och dina elever lära, utforska och tycka till!

Det bästa stället för alla nyfikna hjärnor kommer tillbaka i år. Foto: Frida Winter

Experimentverkstaden är äntligen tillbaka

Den 2–13 maj öppnar vi äntligen dörrarna till vår Experimentverkstad för elever i skolår F-5, förskola och särskola. I år byggs verkstaden upp i Kajskjul 105 på Bananpiren i Frihamnen, Göteborg. Den fylls med spännande stationer inom olika ämnen och massa aktiviteter att utforska och uppleva. I år knyter alla 14 stationer an till hållbar utveckling. Besökarna får bland annat labba med Molekylverkstan Science center, lära sig mer om biologisk mångfald med Göteborgs botaniska trädgård och bli sopsorteringsmästare i ett fartfyllt spel med Kretslopp och vatten.