Vetenskapsfestivalens skolprogram ger elever och lärare i för- och grundskolan möjlighet att under en vecka delta i en mängd olika roliga, kluriga och kreativa aktiviteter. De flesta ämnen finns representerade i skolprogrammet, som liksom Vetenskapsfestivalen i stort är tvärvetenskapligt. Engagerade medverkande från universitet och högskolor, näringsliv, organisationer och föreningar gör skolprogrammet möjligt. Det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens fantastiska värld genom interaktiva workshops, laborationer, värderingsövningar, visningar, föreställningar, samtal, med mera.

Tillsammans med ett stort antal engagerade medverkande från universitet & högskolor, myndigheter, föreningar och andra verksamheter gör Vetenskapsfestivalen varje år ett spännande program för elever och lärare. Nästa gång, i maj 2022 blir festivalen en hybrid med både aktiviteter online och på plats. Alla genomtänkta, läroplansanpassade och interaktiva. Programmet släpps inom kort. Välkommen till Sveriges största forskarskola!

Få nyheterna först

I nyhetsbrevet berättar vi några gånger per termin om vad som händer i Vetenskapsfestivalen för lärare och elever.

Kluriga och spännande aktiviteter i Experimentverkstaden. Foto: Frida Winter

Experimentverkstaden

Under Vetenskapsfestivalen den 2–13 maj 2022 öppnar vi äntligen dörrarna till vår efterlängtade Experimentverkstad igen! Vetenskapsfestivalens Experimentverkstad för elever i F–5, förskola och särskola, är ett riktigt upptäckarmecka och en spännande plats för alla nyfikna hjärnor. Det finns något roligt och givande för alla – både för dem med spring i benen och för de besökare som vill sitta och knepa och knåpa. Här får du se, känna, höra, göra, lära och uppleva det fina och lekfulla med vetenskap. Experimentverkstaden är fullproppad med häftiga och lärorika hands on-aktiviteter som bjuder in till mängder av olika prova-på-övningar.

Tillåtande och tillgängligt

I Experimentverkstaden är det ”högt till tak och låga trösklar”. Med enkla medel får besökarna själva konstruera, skapa eller experimentera och på så vis använda sin kreativitet och fantasi. Genom att ha kul och pröva på vill vi väcka intresse och nyfikenhet för vetenskap och inspirera till att vilja lära sig mer!

Tack vare Stiftelsen Solstickan och Familjen Erling Perssons stiftelse har vi kunnat lägga mer omsorg på vår Experimentverkstad för att kunna möta olika barns behov både när det kommer till bemötande och funktionalitet. Bland annat får alla elever i Grundsärskolan besöka Experimentverkstaden utan kostnad.

Engagerande medverkande och lärarhandledningar

Tillsammans med engagerade medverkande från universitet & högskolor, myndigheter, föreningar och andra verksamheter skapar vi ett intressant och matnyttigt innehåll för alla. I Experimentverkstaden får besökarna chansen att labba tillsammans med experter och högskolestudenter, ställa frågor och få aha-upplevelser tillsammans! Besökarna blir väl omhändertagna av våra värdar under besöket.

Innan du besöker Experimentverkstaden med din klass får du en handledning med vägbeskrivning, praktisk information och utförliga stationsbeskrivningar. Handledningen är värdefull att jobba med både före och efter besöket.

Succén LiveLabbet kommer tillbaka 2022

Förra året lanserade Vetenskapsfestivalen LiveLabbet – ett nytt koncept med digitala vetenskapsshower för hela Sveriges grundskoleklasser. Över 10 000 elever och lärare från hela landet deltog i LiveLabbet. Via skärmen i klassrummet fick alla hänga med programledaren och Barnkanalen-profilen Leila Trulsen på utmaningar, experiment och möten med riktiga forskare och experter. Eleverna var med och labbade i sina klassrum och tyckte till och tänkte till via digitala verktyget Menti.com. Du kan se sändningarna i repris på UR Play och läsa mer om LiveLabben 2022 här.