Pojke i Vetenskapsfestivalen Experimentverkstad som tittar fram bakom en struktur byggd av sugrör.

Nu är det bara några veckor kvar till festivalstart, den 2-13 maj är festivalen igång för skolklasser och lärare. Vad sägs om att ta med hela klassen ut i rymden, korsa gränsen till Mexico eller att lära dig mer om hur musikundervisning kan främja mental hälsa?

Bokningen är i full gång. Funderar du på att delta i någon av alla aktiviteter så är det dags att boka nu. Det finns platser kvar på många av våra härliga aktiviteter, både på plats i Göteborg och digitalt. På den här sidan har vi samlat några spännande tips från årets program för skolklasser och lärare. 

Upplev festivalen på plats i Göteborg eller från ditt klassrum. Det finns mängder av aktiviteter, både på plats och digitalt att välja bland. Här hittar du vanliga frågor och bokningsvillkor.

Digitala aktiviteter

LiveLabbet: Interaktiva vetenskapsshower att delta i från klassrummet

Lågstadiet får uppleva ett spännade LiveLabb som handlar om vetenskapen bakom olika prylar och principer, Wow och aha i vetenskapens värld. Programledare Leila utforskar, frågar och provar – ihop med alla klasser som deltar.

För mellanstadiet blir LiveLabbet en tur ut i rymden. Följ med oss på en resa ut i rymden och lära er mer om bland annat ljusår, exoplaneter och satelliter.

Högstadiet kan delta i LiveLabbet Dina val gör skillnad. LiveLabbet om hållbarhet kommer ge viktiga fakta och tankeställare kring konsumtion, elanvändning och klimatpåverkan. Vad kan du och dina vänner göra för att faktiskt göra skillnad? Vilka möjligheter har vi påverka?

Rasmus Åkerblom

Rasmus Åkerblom läser live ur Underverkligheten

Prisad författare bjuder på vetenskaplig mindfulness med sin faktabok för barn. För skolår 1–2 och skolår 3–4

Kemi med Alfons Åbergs Kulturhus

Denna digitala kemilektion med mycket interaktivitet blir en lekfull resa in i molekylernas värld för alla deltagare. För skolår F-1

Emma Frans

Emma Frans lär dig att tänka som en forskare!

Vetenskapens okrönta humordrottning lär er hur rätt det kan vara att tänka fel ibland. För skolår 4–6

Gör din egen lavalampa

En engagerande kemiaktivitet där du får utforska emulsion och bubbliga effekter tillsammans med AstraZeneca och Unga forskare. För skolår 4–5

Kistans mysterium

Ett digitalt escaperoom med analoga uppdrag som löses i klassrummet. För skolår 4–6

Låt dig inte luras!

Lär dig granska påståenden och information kritiskt. För skolår 6–9

Aktiviteter på plats i Göteborg

Experimentverkstaden – platsen för nyfikna

Låt dina elever upptäcka allt som är riktigt roligt med vetenskap! Testa, känn, expirimentera och lek i en oöm miljö. I år handlar det mycket om hållbar utvecklig i Experimentverkstaden. Här kan eleverna lära sig mer om Globala målen genom ett klurigt quiz eller bli mästare i ett fartfyllt sopsorteringsspel.

Kom och utforska Göta älvvattnets mikroskopiska djurliv och mikroplaster genom ett mikroskop eller var med och programmera, bygg och skissa på framtidens självkörande och elektrifierade fordon

Experimentverkstaden är en tillgänglig och spännande upptäckarplats för alla unika hjärnor. Det finns något för alla nyfikna!
För årskurs F-5
För förskolan

Äventyrsklubben

Konsert som ger en musikalisk och historisk upplevelse i de stora våghalsarnas kölvatten. För skolår F–4

Märk ett gosedjur

En rolig aktivitet om det viktiga bevarandearbetet kring hotade djurarter. För skolår 2–4

LED-buketter och tjutande ormsvansar

Workshop om elektriska kretsar med LED-lampor, batterier och ledande deg. För skolår 2–4

Hen, Hon, Han

Om könsidentitet och normer och rätten att få vara sig själv. För skolår 4–6

Möt vardagshjältar från ambulans, intensivvård och medicinteknik

Prova på att ta blodprov, intubera och få ökad kunskap om hur det är att jobba med att rädda liv. För skolår 7–9

Vad skapar havsströmmar?

En workshop om havets centrala roll för klimat och miljö och om mekanismerna som sätter vatten i rörelse. För skolår 7–9

Spännande ny kunskap för dig som är lärare

Du missar väl inte hela vårt program som riktar sig till dig som är lärare? Alla aktiviteter för lärare är kostnadsfria men du måst boka plats.

Vi erbjuder bland annat vår populära Lärarkonferens den 5 maj där fokus i år ligger på främjande verktyg för välmående och inlärning. Vad kan du som lärare göra för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för dina elever? Kultur, fokus samt motivation är några av de viktiga faktorer som tas upp under konferensen då hjärnforskning och skola möts. Träffa bland andra Assal Habibi från USA och Yulia Kovas från Storbritannien, världsledande forskarna inom området, samt Sissela Nutley som är en av Sveriges mest anlitade forskare inom temat.

Du kan delta antingen på plats eller digitalt.